Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Ακολουθία Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών στην Ιερά Μητρόπολη μας!

Ακολουθία Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών στην Ιερά Μητρόπολη μας!

Στη Γ’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός, η οποία τελέσθηκε  σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στον κατάμεστο από ευσεβείς πιστούς Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Πελεκαπίνα Χανίων όπου διακονεί ο Πρωτ. Προκόπιος Σηφαλάκης.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο Πρόσωπο της Παναγίας και στους Χαιρετισμούς.

Είπε χαρακτηριστικά ότι είναι συδεδεμένο το γεγονός των Χαιρετισμών την Μεγάλη Τεσσαρακοστή με αυτό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σήμερα ακούσαμε και είδαμε για τη νέα Κτίση που έφερε ο Θεός στον κόσμο· ή καλύτερα όπως αναφέρεται σε θεολογικά κείμενα επανέφερε ο Χριστός και έφερε την  θεραπεία της δημιουργίας, διότι ο άνθρωπος παρήκουσε την εντολή του Θεού και προσπάθησε μόνο με την δική του δύναμη να γίνει Θεός. Και μήν μπορώντας να αντιμετωπίσει όλα τα στοιχεία της φύσεως, τα εθεοποίησε, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί και να απογυμνωθεί από τη χάρη και το έλεος του Θεού. Και να ακολουθήσει εν συνεχεία, και να γίνει δέσμιος και υπόδουλος  του Θανάτου, και του πνευματικού και του σωματικού. Ενός Θανάτου ο οποίος έφερε στην ανθρωπότητα πάρα πολλά δεινά. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, όπου εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιό Αυτού τον Μονογενή. Και αυτό φαίνεται πάρα πολύ χαρακτηριστικά στον ήχο που ακούσαμε:  «Ξένον τόκον ἰδόντες, ξενωθῶμεν τοῦ κόσμου, τόν νοῦν εἰς οὐρανόν μεταθέντες· διά  τοῦτο γάρ ὁ ὑψηλό ς Θεός ἐπί γῆς ἐφάνη ταπεινός ἄνθρωπος· βουλόμενος ἑλκύσαι πρός τό  ὕψος τούς αὐτῷ βοώντας». 

Ο τόκος της Θεοτόκου, είναι ξένος κατά την ανθρώπινη λογική, διότι συνέλαβε τον Υιό και Λόγο του Θεού εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου. Διότι αν συνελάμβανε η Παναγία, όπως εμείς γεννιόμαστε σήμερα, τότε σίγουρα θα είχε κληρονομήσει και το προπατορικό αμάρτημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε πρώτα να ξεπεράσει αυτή την δυνατότητα που έδωσε σε εμάς τους ανθρώπους, και θα έπρεπε πρώτα να θεωθεί και μετά να θεώσει εμάς τους ανθρώπους, όπως ακριβώς το αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Είναι λοιπόν γεγονός ότι ο ξένος τόκος της Θεοτόκου έρχεται σε μας σε μία άλλη διάσταση· να μας πει ότι οφείλουμε να ξενωθούμε από τον κόσμο και να μεταθέσουμε το νου μας στον ουρανό.

32690330233_fb46a31d0b_b 33463513886_d09a73fc16_b

Ευχαριστούμε για το φωτ. υλικό τον κ. Εμμ. Χατζηδάκη