Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Ανακοινωθέν Ι. Ε. Σ. Εκκλησίας Κρήτης 10/10/22

Ανακοινωθέν Ι. Ε. Σ. Εκκλησίας Κρήτης 10/10/22

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

ερ παρχιακ Σνοδος τς κκλησας Κρτης,  συνλθε σμερα 10η κτωβρίου 2022 στό ράκλειο σέ τακτικ Συνεδρα καί σχολήθηκε μ τ θματα τς μερήσιας διάταξης.

ερ Σνοδος, μετά πό πρόταση το Προέδρου Της, Σεβ. ρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ. Εγενίου, προέβη στήν κλογή Βοηθο πισκόπου τς ερς ρχιεπισκοπς Κρήτης. πίσκοπος Κνωσοξελέγη παμψηφεί ρχιμ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελλος τς ερς ρχιεπισκοπς Κρήτης.

Θεοφιλέστατος ψηφισμένος πίσκοπος Κνωσο κ. Μεθόδιος, δωσε τό νενομισμένο Μικρό Μήνυμα νπιον τς ερς παρχιακς Συνδου.

πίσης, ερά Σύνοδος ξέλεξε τόν Πανοσιολ. ρχιμ. Νήφωνα Βασιλάκη ρχιγραμματέα, τόν Πανοσιολ. ρχιμ. Ερηναο Μπατσάκη πογραμματέα καί τόν Πανοσιολ. ρχιμ. Εγένιο Καρακωνσταντάκη Κωδικογράφο Της καί Διευθυντή συντάξεως το πισήμου δελτίου τς κκλησίας Κρήτης «πόστολος Τίτος».

Χειροτονία το Θεοφιλεστάτου πισκόπου Κνωσο κ. Μεθοδίου θά τελεσθε στόν ερό Μητροπολιτικό Ναό το γίου Μην ρακλείου, τό Σάββατο 5η Νοεμβρίου 2022.

Τό Μέγα Μήνυμα θά δοθε πό τόν ψηφισμένο τήν Παρασκευή 4η Νοεμβρίου 2022 κα ρα 6η μ.μ. στόν διο Ναό.

ερά Σύνοδος δέεται γιά νά πικρατήσει καταλλαγή στούς μπλεκόμενους στίς πολεμικές συρράξεις λαούς καί γιά νά πρυτανεύσει σύνεση καί ερήνη.

πό τήν ερά παρχιακή Σύνοδο τς κκλησας Κρτης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΝΩΣΟΥ κ. ΜΕΘΟΔΙΟΥ

Ο Θεοφιλ. Εψηφισμένος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος (κατά κόσμον Εμμανουήλ Βερνιδάκης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 27η Ιουνίου 1969. Είναι τέκνο του Παναγιώτου και της Αλεξάνδρας, το γένος Θέμελη καταγόμενοι και οι δυο από την πόλη Ηρακλείου.

Μεγάλωσε στο Ηράκλειο, στην ενορία Αγίας Τριάδας, κυριολεκτικά μέσα στην Εκκλησία, παρά τους πόδας του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Μεθοδίου Γερογιαννάκη, προϊσταμένου της ενορίας και προηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγκαράθου.

Μαθήτευσε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Μποδοσάκειο), στο 6° Γυμνάσιο (Εμπορική) και στο 5ο Λύκειο Ηρακλείου (Καπενάκειο). Στη συνέχεια φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίον του τον Οκτώβριο του έτους 1990, κατόπιν εφοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Ιούλιο του έτους 1994.

Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Αγγλικής γλώσσας.

Κατά το διάστημα των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη διηκόνησε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου, στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, παρά τον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Προκόπιο.

Την 16η Φεβρουαρίου 1991 εκάρη μοναχός στην Ιερά και Ιστορική Μονή Αγκαράθου.

Την 9η Μαρτίου 1991 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ηρακλείου και την 10η Απριλίου 1994 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγκαράθου. Και τις δύο χειροτονίες έλαβε από τα χέρια του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου.

Την 16η Αυγούστου 1995 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και την 16η Απριλίου 1996 το αξίωμα της Πνευματικής Πατρότητος.

Διηκόνησε ως εφημέριος στις ενορίες Γάλυπε και Σγουροκεφαλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Από τον Δεκέμβριο του έτους 1999 και για μία διετία διετέλεσε Σύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, καθώς επίσης και εντεταλμένος-υπεύθυνος του τμήματος Επιμορφώσεως Στελεχών Εκκλησίας, του Επικοινωνιακού καί Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Τον Οκτώβριο 2001 διωρίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, με απόφαση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου, κατόπιν παμψηφεί εκλογής του από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

Την 21 Απριλίου 2004 διωρίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την 15 Ιουλίου 2016 έλαβε από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κ.Κ. Βαρθολομαίο «κατ’ ιδίαν Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν» το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της υπό αναστήλωση Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Φόδελε, τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Αποφυλακιζομένων Ηρακλείου, Πρόεδρος της πενταμελούς Επιτροπής της καλούμενης «Κοσμητεία» του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου στο νέο Κοιμητήριο του Δήμου Ηρακλείου.

Επίσης διετέλεσε εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στα Διοικητικά Συμβούλια του Εργαζακείου Ιδρύματος, του Καπετανακείου Ιδρύματος Φοιτητικών υποτροφιών, του Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας «ο Άγιος Μηνάς» και της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επικοινωνιακού καί Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου αυτής.

Ως εκ της θέσεώς του και βάσει του Κατασταστικού Χάρτου της Εκκλησίας Κρήτης, είναι Γραμματέας του Δευτεροβαθμίου Επισκοπικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας Κρήτης.

Διοργάνωσε από πλευράς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Μονή Αγκαράθου την Εποχή της Ενετοκρατίας» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την 12/10/2019, με συμμετοχή σπουδαίων ακαδημαϊκών διδασκάλων.

Επί σειρά ετών πραγματοποιεί, με επιτυχία και μεγάλη ακροαματικότητα, Ραδιοφωνικές Εκπομπές στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «ΤΟ ΦΩΣ» καθώς και συνάξεις μελέτης και ερμηνείας Αγίας Γραφής. Επιμελείται κατ᾿ έτος την έκδοση του εγκολπίου Ημερολογίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης όπως επίσης επιμελήθηκε και την επετειακή έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «Η συμμετοχή και η συμβολή της Εκκλησίας της Κρήτης στην έναρξη της Μεγάλης Επαναστάσεως του 1821».