Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Ανακυρήχθηκε Εταίρος της ΟΑΚ ο Κρήτης Ειρηναίος!

Ανακυρήχθηκε Εταίρος της ΟΑΚ ο Κρήτης Ειρηναίος!

Σε Εταίρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ. Ειρηναίος, ανακυρήχθηκε την Τετάρτη 10 Μαίου με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, στη μνήμη των οποίων έχει αφιερωθεί το Παρεκκλήσι του Ιδρύματος, όπου πριν την τελετή τελέσθηκε λαμπρός πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συμπροσευχούμενων του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, του Σεβ. Μητροπολίτου  Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέου,  του Σεβ. Μητροπολίτου  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, του Σεβ. και Επιχωρίου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχίου, του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού, του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γερασίμου, του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου.

Την τελετή  που πραγματοποιήθηκε στο  μεγάλο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, άνοιξε ο Γενικός Δντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην 50ετή πορεία του Ιδρύματος «υπό την κραταιά προστασία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, την ευχή του τοπικού Επισκόπου και της Εκκλησίας Κρήτης και την πατρική ευχή και ευλογία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και του μεγάλου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του και πνευματικού προστάτου του Ιδρύματος».

Αναφέρθηκε επίσης εις την πολυετή προσφορά του τιμωμένου Πρωθιεράρχου, και όπως είπε: «μέσω του συγκεκριμένου προσώπου τιμάται όχι μόνο το Επισκοπικό αξίωμα, αλλά και όλο το Ιερό Βουλευτήριο της Εκκλησίας Κρήτης» κάνοντας μνεία εις τους αοιδίμους προκατόχους του τιμωμένου Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου. Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Αμφιλόχιος υπό την διπλή ιδιότητα του εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Αμφιλόχιος μετέφερε: «την πατρικήν ευχήν και Πατριαρχικήν ευλογίαν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου», καθώς όπως είπε: «..η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τελεί υπό την πνευματικήν αιγίδα και αδαπάνητον μέριμναν του Οικουμενικού Θρόνου». Ακολούθως αναφέρθηκε εις τους ακατάλυτους δεσμούς του τιμωμένου Ιεράρχου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους από την φοίτηση του εις την γεραρά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και εστίασε τον λόγο του εις την προσφορά του τιμωμένου εις το Ίδρυμα. «Από το 1960 ως Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου με πρωτοφανή ζήλον και αυτοθυσίαν συμπορεύεστε μετά του τότε Επισκόπου Σας, Σεβασμιωτάτου κυρού Ειρηναίου (Γαλανάκη) και του ετέρου συγκηρηναίου κ. Αλέξανδρου Παπαδερού εις το έργον σχεδιασμού δια την ανέγερσιν της Ακαδημίας», σημείωσε, κάνοντας ειδική αναφορά εις την επί 30 έτη συμμετοχή του τιμωμένου εις το Δ.Σ. του Ιδρύματος, ως εκπρόσωπος της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

«Δι΄ αυτήν ακριβώς την εμμονήν σας εις την θυσίαν δια την διακονίαν του ανθρώπου, όπως αποτυπώνεται κατά την ευδόκιμον και αγλαόκαρπον πεντηκονταετή και πλέον διακονίαν Σας εις το Ιερόν ετούτο Καθίδρυμα, Σας τιμά σήμερον αξιοχρέως και οφειλετικώς η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης», κατέληξε ο Σεβ.Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθησε χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέου, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ο οποίος «συνεχάρη το Ίδρυμα δια την απόφαση του αυτή, τιμής στον καταξιωμένο Ιεράρχη της Κρήτης και του Οικουμενικού ημών Θρόνου, ο οποίος διακρίνεται δια το ασκητικό του φρόνημα, την μοναστική νηστεία, την ανιδιοτέλεια και πολλά άλλα χαρίσματα», όπως σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ.κ. Ανδρέας.

Ακολούθησε η ανάγνωση του Πρακτικού υπό του Γεν. Δντού Δρ. Ζορμπά, και η απονομή της τιμητικής διακρίσεως υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, ως εκπροσώπου της Εκκλησίας Κρήτης στο Δ.Σ. του Ιδρύματος και του εταίρου μέλους του Δ.Σ. Αντιπεριφερειάρχου Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη.

Ακολούθως και ιδιαίτερα συγκινημένος ομίλησε ο τιμώμενος Ιεράρχης, ο οποίος σημείωσε: «δεν περίμενα να συμβεί όλο αυτό σε εμένα, νιώθω άβολα που σας κούρασα τόση ώρα». Σημείωσε δε στην ομιλία του: «Ενθυμούμαι τον μακαριστόν και αλησμόνητον Ιεράρχην της Τοπικής Μητροπόλεως, τον Σεπτόν Ειρηναίον Γαλανάκην, πόσον ονειρεύθηκε και αγάπησε τούτο τον Τόπο, τούτο το Ίδρυμα της Ακαδημίας μας.

Στην τελετή ανακήρυξης έδωσαν το παρών και αναφώνησαν το ”άξιος” προς τον τιμώμενο Ιεράρχη, οι Ιεράρχες της Εκκλησίας Κρήτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Αρχιγραμματέας της Ι.Ε.Σ.Ε.Κ. Παν. Αρχ. Πρόδρομος Ξενάκης, Πρωτοσύγκελλοι, Καθηγούμενοι και γυναικείες Μοναστικές Αδελφότητες από την Ι. Αρχιεπισκοπή Κρήτης και Ι. Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου, Κληρικοί απ΄ όλη την Κρήτη, ως επίσης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Αντιπεριφρειάρχες, Δήμαρχοι απ΄ όλοι την Κρήτη, ως και οι Διοικητές Μονάδων του Στρατού, Ναυτικού, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, ο Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ανώτατοι Διακαστικοί Λειτουργοί, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, εκπρόσωποι Φορέων, Αρχών, Συλλόγων και εκατοντάδες κόσμου.

Η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού και της τιμητικής εκδηλώσεως μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως μας Ρ/Σ Μαρτυρία 95.5 στα FM.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές συνεργάτες τις ιστοσελίδος για το οπτικοακουστικό υλικό και του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού, που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η σύνδεση. Τους ηχολήπτες του Σταθμού μας π. Ιωάννη Κουκουράκη και κ. Γιώτα Μπαλόκα, τον παραγωγό μας κ. Χρήστο Μποτωνάκη, τον συνεργάτη στις εξ. αναμεταδόσεις και στο βίντεο  κ. Αντώνιο Τζατζάνη και στο φωτ. υλικό τον κ. Εμμανουήλ Χατζηδάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

https://www.youtube.com/watch?v=iB2JL-eO2VA

https://www.youtube.com/watch?v=E1Ahalc1KtY&feature=youtu.be