Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Γιάνναρη

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Γιάνναρη

Το Σάββατο 24 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στο Μάλεμε Κυδωνίας όπου διακονεί ο π. Ιωάννης Κουκουράκης τελώντας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Μνημόσυνο του Οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Γιάνναρη.

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, στον αύλειο χώρο του Ναού όπου υπάρχει η προτομή του οπλαρχηγού.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του οπλαρχηγού, ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και ομιλία από την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών του Μάλεμε κ. Ελευθερία Λιονάκη, η οποία αναφέρθηκε στη δράση και προσωπικότητα του Οπλαρχηγού, ο οποίος υπήρξε ευεργέτης  της ενορίας αλλά και του έθνους για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον οθωμανικό ζυγό.

Τον συντονισμό της εκδηλώσεως είχε ο δικηγόρος και Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Παντελής Ζέλιος.

Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης γεννήθηκε στους Λάκκους, διακρίθηκε ως οπλαρχηγός στην επανάσταση του 1858, ήταν Γενικός Αρχηγός Κυδωνίας κατά τις επαναστάσεις 1866-69, 1878 και 1896-97.

Την 1η Δεκεμβρίου 1913, παρασημοφορείται απο τον τότε βασιλέα Κων/νο για την προσφορά του στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης και παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου, υψώνει την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκάς των Χανίων.

Απεβίωσε στο Μάλεμε Χανιών στις 21 Ιουλίου 1916, κηδεύτηκε με τιμές στρατηγού και τα οστά του βρίσκονται ενταφιασμένα στον Ομαλό, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Ευχαριστούμε τον συνεργάτη μας κ. Στυλιανό Παπαδόπουλο για το φωτ.υλικό.