Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Αρχιερατικό συλλειτουργο για την Αγία Ακυλίνα στο Ζαγκλιβέρι

Αρχιερατικό συλλειτουργο για την Αγία Ακυλίνα στο Ζαγκλιβέρι

Με λαμπρό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τιμήθηκε στο Ζαγκλιβέρι η μνήμη της Αγίας ενδόξου Νεοπαρθενομάρτυρος Ακυλίνης που στις 27 Σεπτεμβρίου του 1764 υπέστη φοβερό μαρτύριο από τους Τούρκους στη γενέτειρά της.

Μετά τον σεμνομεγαλόπρεπο πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε χθες, Τετάρτη 26η Σεπτεμβρίου τ.έ., σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου εψάλη το πρωί ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού και ακολούθησε το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προς δόξαν Θεού και τιμή της Μάρτυρός Του Αγίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και του οικείου Ποιμενάρχου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν Κληρικοί τόσο της τοπικής Μητροπόλεως, όσο και ομόρων Ιερών Μητροπόλεων. Να σημειωθεί ότι η κυριώνυμος ημέρα τιμάται ιδιαιτέρως από τους Ζαγκλιβερινούς, οι οποίοι μέχρι το τέλος της Θείας Λειτουργίας προσήλθαν με ευλάβεια να αφήσουν ένα λουλούδι στην συντοπίτισσα Αγία τους, να καταθέσουν το παράπονό τους, μα και την ευχαριστία τους για τη δωρεά που πλουτίζει την Κωμόπολή τους.

Επικεφαλής του Λαού ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ζαγκλιβερίου κ. Αναστάσιος Οικονόμου, ο Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος Καλλινδοίων κ. Γεώργιος Κεμαλμάς, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Λ. κα. Βέτα Λυκουρέντζου, εκπρόσωποι της μαθητιώσης νεολαίας με τις σημαίες τους κ.α.

Τον λόγο κήρυξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος με συγκινητικά λόγια ευχαρίστησε τον άγιο Ιερισσού που του έδωσε την ευκαιρία να μετάσχει στη γενέθλιο ημέρα της Μάρτυρος, την οποία εγκωμιάζοντας παρουσίασε ως μέτρο και υπόδειγμα μιμήσεως για τον Λαό του Θεού και κυρίως για τους παρισταμένους νέους, καθότι η Αγία εμαρτύρησε σε ηλικία 18-19 ετών, προβάλλοντας σθεναρά την πίστη της στον Κύριο Ιησού Χριστό και Θεό μας.

Με θερμά λόγια προέβαλε και τη στάση της Μητέρας της Αγίας Ακυλίνας, η οποία θαρραλέα στήριξε τη θυγατέρα της μπροστά από τα γιαταγάνια των Τούρκων, αψηφώντας τα αποτελέσματα αυτής της της επιλογής.

Στις νέες μανάδες και στα νέα κορίτσια απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος γύρεψε ίδια συμπεριφορά με εκείνη της τιμωμένης Αγίας και της Μητέρας της, προς αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων που κατακλύζουν απροσδόκητα την κοινωνία μας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο κυριάρχης Επίσκοπος χειροθέτησε σε αναγνώστη τον εξαίρετο νέο κ. Κωνσταντίνο Βαβδινό που θα στηρίξει τα ψαλτήρια της Ιεράς υπ’ αυτόν Μητροπόλεως και προεχείρισε σε Πνευματικό τον Αιδ. Οικ. π. Ιωάννη Κωνσταντίνου, Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ζαγκλιβερίου, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του Προϊσταμένου της ως άνω Ενορίας, εις διαδοχήν του πενθερού του, αειμνήστου Πρωτ. πατρός Παναγιώτη Κορκόντζιλα.

Τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας συνοδεύουν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης ο οποίος έλαβε και μέρος στην Θεία Λειτουργία και ο Ιερομόναχος π. Νικηφόρος Εικοσιδέκας.

Περισσότερο φωτ. υλικό εδώ

Πηγή: www.romfea.gr