Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ

Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιερόμάρτυρα Μελχισεδέκ Επισκόπου Κισάμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας Χανίων  όπου ήταν και η περιοχή του Μαρτυρίου του.

Του Αρχιερατικού Συλλείτουργου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος και συνιερούργησε μαζί του ο οικείος Ιεράρχης και Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος και ευγνωμόνος ευχαρίστησε τον προσκεκλημένο Ιεράρχη για την χαρά και την τιμή της παρουσίας του τονίζοντας την ιστορικότητα και σπουδαιότητα της επετείου, με την συμπλήρωση  των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία και των 80 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης.  Ιστορικά γεγονότα που φανερώνουν το χρέος και την ευθύνη όπως παραμείνουμε σταθεροί στα πιστεύω και τα ιδανικά που γέννησαν και έθρεψαν το δένδρο της ελευθερίας.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως μας Πρωτ. του Οικ. Θρόνου Γέωργιος Περάκης και  Κληρικοί της Μητροπόλεως μας, ενώ το παρών στη λατρευτική σύναξη έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και ευσεβείς προσκυνητές τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε στην πλατεία 1821 όπου ευρίσκεται έμπροσθεν του Ι. Ναού και, υπό την σκιά του ιστορικού πλατάνου όπου απαγχονίστηκε ο Άγιος Μελχισεδέκ μετά του ιεροδιακόνου του Καλλινίκου του Βεροιέως, η ανάγνωση της ευχής των κολλύβων των Αγίων και επετειακή εκδήλωση, «τιμής και μνήμης» ενόψει των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη μας, ο Δήμος Χανίων και οι Καταστηματάρχες της περιοχής.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος με ιστορικά στοιχεία γεμάτα εικόνες και μνήμες μίας άλλης εποχής αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Μελχισεδέκ αλλά και στη μαρτυρική θυσιαστική προσφορά των Νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας.

Ο άγιος Εθνοϊερομάρτυρας Μελχισεδέκ, Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου πρωτεργάτης της Επανάστασης στην Κρήτη, μετά του ιεροδιακόνου του Καλλινίκου του Βεροιέως, ανάμεσα στο νέφος των μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν «υπέρ πίστεως και πατρίδος» καθώς, ως σημειώνει και ο καθηγητής κ.Δεληκωνσταντής, οι Χριστιανοί κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας προσέδιδαν θρησκευτικό χαρακτήρα στην υπόθεση της εθνικής τους ελευθερίας..», και κατέληξε ο ομιλών Ιεράρχης κ. Αμφιλόχιος: «Ας δώσουμε σήμερα εδώ, σε τούτο τον μαρτυρικό και ιστορικό τόπο, κάτω από τον πλάτανο που απαγχονίστηκαν οι μάρτυρες αυτοί, υπό την σκιά των αγίων μορφών τους, ας δώσουμε μια υπόσχεση. Ποια; Πως δεν θα λησμονήσουμε ότι η ιστορία είναι η ατομική και η εθνική μας μνήμη.

Για να συνεχίζει, αγέρωχα και θαλερά, και τα επόμενα 200 και όχι μόνον χρόνια, αυτή η «όμορφη και παράξενη πατρίδα», όπως λέει ο Ελύτης, «να στήνει στην γη καράβι, κήπο στα νερά».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή και αναφέρθηκε εις την σπουδαιότητα των επετειακών γεγονότων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόδοση του Εθνικού Ύμνου από παραδοσιακό καλλιτέχνη, υπό τους ήχους της Κρητικής λύρας.

Πατήστε εδώ για το πρόσθετο φωτογραφικό υλικό από τον κ. Ευτύχιο Μανιουδάκη