Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης: ”ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων μας υπενθυμίζει ότι όλοι πρέπει να γίνουμε ελεήμονες”

Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης: ”ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων μας υπενθυμίζει ότι όλοι πρέπει να γίνουμε ελεήμονες”

Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας στο ιστορικό Ιερό Μετόχι  που βρίσκεται στον Παζινό Χανίων.

Στηνπανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ.  Δαμασκηνός Λιονάκης ενώ στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο οικείος Εφημέριος π. Ιωσήφ Πλανάκης, ο π. Βασίλειος Κιάσσος, ο π. Αλέξανδρος Τρύφων και ο Διάκονος  π. Δημήτριος Δερμιτζάκης.

Πλήθος ευσεβών προσκυνητών συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία ανάμεσα τους και οι Δάσκαλοι και μαθητές των σχολείων της περιοχής.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος μας ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, ο οποίος αφιέρωσε την ζωή και την περιουσία του προς τους αναγκεμένους της εποχής. Παράλληλά τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων μας υπενθυμίζει ότι όλοι πρέπει να γίνουμε ελεήμονες. Ελεήμονες δεν μπορούν να γίνουν μόνο εκείνοι που έχουν και αποφασίζουν ότι πρέπει να δώσουν. Ελεήμονες είναι και εκείνοι που δεν έχουν και αποφασίζουν ότι πρέπει να δώσουν, όχι απαραίτητα υλικά αγαθά. Ελεημοσύνη δεν είναι μόνο να ανοίξεις το πορτοφόλι σου, να βγάλεις κάποια χρήματα και να τα δώσεις. Ελεημοσύνη είναι να χαμογελάσεις ενώ δεν έχεις διάθεση να χαμογελάσεις σε κάποιον που συναντάς, ελεημοσύνη είναι να παρηγορήσεις ενώ δεν έχεις χρόνο να παρηγορήσεις επισκεπτόμενος κάποιον ασθενή, ή κάποιον ανήμπορο άνθρωπο. 

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος κτίστηκε τον 16ο αι. στο χωριό Παζινός (Γαλαγκάδο) Κυδωνίας. Το μοναστηριακό συγκρότημα οικοδομήθηκε σύμφωνα με τις αρχές της δυτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, όπου ο ναός, μονόχωρος με οξυκόρυφη καμάρα,  είναι προσκολλημένος στη βόρεια πλευρά.