Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Αρχιμ. Βαρθολομαίος: ”Η αγάπη στον πλησίον είναι απόδειξη ότι αγαπάς τον εαυτό σου”!

Αρχιμ. Βαρθολομαίος: ”Η αγάπη στον πλησίον είναι απόδειξη ότι αγαπάς τον εαυτό σου”!

…Πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον και να τον βοηθάμε στις δύσκολες στιγμές του…, τόνισε  ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Βαρθολομαίος, στην πολύ όμορφη πνευματική ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητροπόλεως μας, στα πλαίσια της ιερατικής συνάξεως που συγκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός όπου και πρώτος χαιρέτισε την σύναξη και τους Κληρικούς της Μητροπόλεως μας, ευχαριστώντας παράλληλα και τον π. Βαρθολομαίο που ήρθε να μιλήσει, προσφέροντας μία πνευματική όαση στις δύσκολες μέρες του εγωισμού και του εγωκεντρισμού που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Με λόγια αληθινά, βιωματικά και πηγαία ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, μίλησε για το προς πρέπει να είναι αρχικά η ζωή του κληρικού, για τα εμπόδια και τους πειρασμούς, τους λογισμούς αλλά και την υπέρβαση όλων αυτών με την βαθεία πίστη προς τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Στη συνέχεια μίλησε για τις επιπτώσεις του εγωισμού στην ζωή του Χριστιανού, της έλλειψης ταπείνωσης που αποτελεί τροχοπέδι από την ευτυχία και του ίδιου αλλά και του πλησίον του. Ο σύγχρονος άνθρωπος κουβαλάει πολλά προβλήματα και πόνους· άν δεν θεραπεύσει πρώτα τον δικό του πόνο δεν θα μπορέσει να βοηθήσει στον πόνο του διπλανού του.

Όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε καθαρή την καρδιά τότε ό λόγος και το κήρυγμα μας περί καρδιάς περί καθαρότητος θα βγαίνει από την ψυχή μας, θα είναι βιωματικός, δεν θα είναι κάτι ξερό και στεγνό που το λένε τα βιβλία, γιατί τα βιβλία  μπορεί να γράφουν και να αναλύουν τι σημαίνει πόνος, μπορεί τα βιβλία να γράφουν και να αναλύουν το τι σημαίνει καρδιά, μπορεί να γράφουν και να λένε με λεπτομέρειες πως γίνεται ένας άνθρωπος να αμαρτάνει, αλλά όταν το λες με την καρδιά σου γιατί έχεις αυτή την γνώση και εμπειρία, είναι πολύ ανώτερο από κάθε βιβλίο….

ακούστε την ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου εδώ:

15492363_692718150892329_3092247762794247693_n 15541581_692718180892326_3199158660695355234_n