Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Δελτίον τύπου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης!

Δελτίον τύπου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης!

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, στη Δημοτική Αίθουσα ΑΝΡΟΓΕΩ, στο Ηράκλειο, η Συνοδική Εσπερίδα με θέμα «Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος σε σχέση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία», μετά από ομόφωνη Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, παρουσία της Ιεραρχίας της Μεγαλονήσου, ως και του παρεπιδημούντος στην Κρήτη, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Στό πρώτο μέρος της Εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, απηύθηναν χαιρετισμούς ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο εντιμ. κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχου κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο ελλογ. Καθηγητής κ. Μιχαήλ Ταρουδάκης, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Ανδρέας Καλλιοντζάκης, εκ μέρους του Δ.Σ. της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης καί ο ελλογ. κ. Ιωάννης Λίλης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων, εκ μέρους των Θεολόγων της Κρήτης.

Kεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Σωτήριος Ρίζος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. καί Διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο οποίος με γλαφυρό καί εμπεριστατωμένο λόγο ανέπτυξε τό θέμα «Οι σχέσεις του Κράτους και της Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς τους».

Ο κ. Ρίζος σημείωσε με σαφή τρόπο ότι η αλλαγή του Συνταγματικού Χάρτου δεν τεκμηριώνεται σήμερα στη Χώρα μας, δεδομένου ότι απαιτείται ευρύτερη συναίνεση πολιτικών δυνάμεων, που σήμερα δεν είναι ορατή. Παράλληλα η επιχειρούμενη από κάποιους κύκλους αναθεώρηση θα οδηγήσει σε μια αντικειμενική σύγκρουση και διχασμό της Ελληνικής κοινωνίας με το δίλημμα συναλληλία ή χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Με παρρησία ο πρ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επεσήμανε ότι παραβιάζονται συστηματικά βασικές και θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, καθώς καταφρονούνται αποφάσεις Δικαστηρίων, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, παρότι το εθνικό δίκαιο υπερέχει του ευρωπαϊκού (κοινοτικού) δικαίου. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι αλλαγή ενός «κακού» Συντάγματος, που κάποιοι κύκλοι υποδαυλίζουν για λόγους σκοπιμότητας και πολιτικής ιδεοληψίας, παραγνωρίζοντας τα ιστορικά και τα αριθμητικά δεδομένα, αλλά η μη τήρηση του σημερινού Συντάγματος, εξαιτίας του πολιτικού συστήματος και των πελατειακών σχέσεων. Αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό μιας ευνομούμενης πολιτείας, καθώς υπονομεύουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τραυματίζουν βάναυσα την αυθεντία του δικαίου, που αποτελεί τον πυρήνα του κοινοβουλευτικού και δημοκρατικής λειτουργίας ενός Κράτους Δικαίου.

Ο ομιλητής κατέληξε την εμπεριστατωμένη εισήγησή του με το συμπέρασμα ότι μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, που προϋποθέτει υψηλή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, θα καταστεί εθνικά επιζήμια, αφού θα οδηγήσει συγκρούσεις και περαιτέρω εξασθένηση του από καταβολής του αδύναμου Ελληνικού Κράτους.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο οποίος ανέπτυξε τό θέμα «Εκκλησία Κρήτης: Ιστορική διαμόρφωση της ιδιοπροσωπίας Της», αναφερόμενος με ιστορικά στοιχεία και αναφορές, στη διαμόρφωση της ιδιοπροσωπίας της Εκκλησίας Κρήτης.

Τη δεύτερη εισήγηση της Εσπερίδος παρουσίασε ο εντιμολ.  κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, Δικηγόρος, Άρχων Πρωτέκδικος της Α.τ.Χ.Μ.Ε., Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με θέμα «Ο μύθος της θεσμικής υπεροχής της Εκκλησίας στην Ελληνική έννομη τάξη», διευκρινίζοντας σημεία του ρόλου και της θέσεως της Εκκλησίας, πού αποτελούν σήμερα ένα «μύθο» στο μεγαλύτερο ποσοστό της Κοινωνίας μας.

Καταληκτικώς και μετά από εκτενή εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των ομιλητών και του ακροατηρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, έλαβε τον λόγο και τόνισε επιτακτικά την ανάγκη να είναι ξεκάθαρες οι διαθέσεις όλων ως προς το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας καί Πολιτείας, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία Κρήτης δεν θα διαπραγματευθεί την Εκκλησιαστική Της Ταυτότητα και το ιδιαίτερο Εκκλησιαστικό Της Καθεστώς, το οποίο διασφαλίζεται από το Σύνταγμα. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Εκκλησία Κρήτης είναι ρητώς αντίθετη πρός την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3 του ισχύοντος Συντάγματος. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ο ειλικρινής δημόσιος διάλογος δύναται να συμβάλει στην καλλιέργεια ειλικρινών σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας και να διαφυλάξει τόν Τόπο καί τή Χώρα μας, από κάθε μορφής αλλοιώσεις και εκπτώσεις.

Εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου. κ. Ευρ. Κουκιαδάκη και τον Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Ν. Ηγουμενίδη, στη Συνοδική Εσπερίδα παρέστησαν πολλοί Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές, ο Διοικητής της Σ.Ε.Α.Π.  Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Λιόντος και άλλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Γεν. Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κων. Ζορμπάς, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, κ. Γ. Στριλιγκάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου, κ. Νικόλαος Παπαδάκης, η πρ. Βουλευτής κ. Μ. Σκραφνάκη, ο Αντιδήμαρχος Γαζίου κ. Αθ. Κύρκος, θεματικοί Ἀντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι του νομικού και θεολογικού κόσμου και αρκετοί άνθρωποι από το Ηράκλειο.

Ανάλογες Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, για την ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά προς το θέμα αυτό και για την καλλιέργεια ενός γόνιμου διαλόγου.

esper3 esper2

 

Εκ της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

της Εκκλησίας Κρήτης