Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Δελτίον Τύπου Ενορίας Αγίων Αναργύρων

Δελτίον Τύπου Ενορίας Αγίων Αναργύρων

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Η Ενορία Αγίων Αναργύρων Χανίων και ειδικότερα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού επιθυμεί με αυτήν τη επιστολή να δημοσιεύσει στα ΜέσαΕνημέρωσης μετά τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου Χανίων σε εκπομπή (8.4.2024 στον σταθμό Zarpa Radio 89,6 fm) τις θέσεις μας σχετικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Iερού Ναού που είχαμε παραχωρήσει για 15 χρόνια με σύμβαση δωρεάς παραχώρησης από 08-11-2005 μέχρι 07-11-2020 στον Δήμο Χανίων. Μετά από εξάμηνη δωρεάν παράταση έως και 20-06-2021 ο Δήμος Χανίων χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα πλήρως τις κτιριακές μας εγκαταστάσεις παράνομα και καταχρηστικά και παρά τις εκκλήσεις του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ι. Ναού αρνείται να αποχωρήσει.

Επισυνάπτουμε επί λέξει τη διατύπωση της σύμβασης αυτής:

Δυνάμει της από 08/11/2005

Α. «ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ»

Μεταξύ ημών, η οποία υπεγράφη εις εκτέλεση της υπ’αρ. 2/31-10- 2004 Πράξης του Εκκλησιαστικού μας Συμβουλίου, εγκεκριμένης με τις υπ’ αρ. 9/10-12-2004 και 3/25-05-2005 Πράξεις του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου, και της υπ’ αρ. 512/2005 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, σας παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος (δωρεάν) η χρήση των κάτωθι δύο όμορων κτιρίων στη συνοικία της Σπλάντζιας της Παλιάς Πόλεως των Χανίων, όπως αυτά επί λέξει περιγράφονται στην σύμβαση: Η παραχώρηση αυτή ισχύει για 15 χρόνια από σήμερα.

Β. Τα κτίρια αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως χώρος στέγασης του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» του Δήμου Χανίων μετά την αποκατάσταση και διαρρύθμισή τους με κονδύλια προερχόμενα από το ανωτέρω Πρόγραμμα (Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Αστικής Ανάπτυξης στην ευρύτερη Περιοχή της Σπλάντζιας στην Παλιά Πόλη Χανίων), και Β) Όλες οι δαπάνες λειτουργίας των υπηρεσιών στα παραχωρούμενα κτίρια και οι δαπάνες συντήρησης και επισκευής καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσας Σύμβασης θα βαρύνουν αποκλειστικά το Δήμο Χανίων καθώς και οι πάγιες δαπάνες της χρήσης των (ΔΕΗ, νερό κλπ).»

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, μεταξύ μας είχε καταρτιστεί μια σύμβαση χρησιδανείου με χρήστη τον Ιερό Ναό και χρησάμενο τον Δήμο Χανίων. Η ισχύς της σύμβασης χρησιδανείου ήταν από 08/11/2005 έως και 07/11/2020.

Παρά ταύτα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων με τις υπ’ αρ.1/10-01-2021 Αποφάσεις του, οι οποίες εγκρίθηκαν με τις υπ’ αρ. 3/7/12-02-2021 αντίστοιχα Πράξεις του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, παράτεινε αντίστοιχα τη λήξη ισχύος της σύμβασης αυτής με δωρεά παραχώρηση μέχρι τις 20/06/2021 όταν και έληξε η ισχύς της και έτσι όφειλε ο ΔΟΚΟΙΠΠ Δήμου Χανίων να μας παραδώσει τη χρήση των ανωτέρω ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 810 ΑΚ.

Ωστόσο από τις 20/06/2021 με τη λήξη της ισχύος της ανωτέρω μεταξύ μας σύμβασης δωρεάν παραχώρησης χρήσης έγιναν επανειλημμένες οχλήσεις στον Δήμο Χανίων, να μας παραδώσει το ανωτέρωακίνητο χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση. Αντιθέτως προσπάθησαν μέσω ψευδών ανακοινώσεων στα μέσα επικοινωνίας να λοιδορήσουν την ενορία μας για να κερδίσουν την κοινή γνώμη της Χανιώτικης κοινωνίας Εξακολουθούν λοιπόν να κάνουν χρήση των ανωτέρω ακινήτων μας καταχρηστικά και αυθαίρετα και χωρίς βέβαια να μας έχει επιδώσει κανένα χρηματικό ποσόενοικίου, όπως ψευδώς διαδίδουν,  και αρνούνται να μας αποδώσουν πίσω την χρήση στον Ιερό Ναό. Ως Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιστορικού Ναού ΑγίωνΑναργύρων καλούμαστε να ακολουθήσουμε τις νόμιμες προβλεπόμενες και θεσμοθετημένες διαδικασίες ώστε να προασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της ενορίας μας.

Η Ιστορική Ενορία μας εδώ και τέσσερις πλέον αιώνες διακονεί με αφοσίωση και αγάπη στους ανθρώπους της πόλεως μας κάνοντας πράξη την εντολή των Αγίων Αναργύρων, «Δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε». Ως ιστορικό μνημείο της πόλης μας με πολλές μνήμες από την εποχή της Τουρκοκρατίας βρίσκεται σε πλέον δυσχερή θέση με πολλά προβλήματα κτιριακά και χωρίς καμιά βοήθεια από την πολιτεία. Προσπαθούμε όμως να κρατήσουμε το Ιερό αυτό χώρο σε άρτια λειτουργική κατάσταση για τον Χανιώτικο λαό μας. Γι αυτό ακριβώς το λόγο και προσπαθήσαμε να χρηματοδοτηθούμε από πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για τα κτίρια αυτά που βρίσκονται παραπλεύρως του Ιερού Ναού για να αναπαλαιωθούν και υλοποιήθηκε από την τότε Δημοτική αρχή με ανάθεση του έργου. Το πρόγραμμα είναιεπιδοτούμενο με αρκετά χιλιάδες ευρώ για κάθε χρόνοκαι χρηματοδοτεί τον Δήμο Χανίων να υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό. Καλούμε τον Δήμο Χανίων να δώσει σε δημοσιότητα τι ποσά παίρνει ως χρηματοδότηση για να υλοποιείται κάθε χρόνο το πρόγραμμα. Βάση του ιδιωτικού συμφωνητικού, έπρεπε ακόμη να γίνεται συντήρηση του κτιρίου κάθε χρόνο, ουδέποτε όμως αυτά τα δεκαπέντε χρόνια δεν έγινε κάποια ενέργεια για την συντήρηση του κτιρίου. Έτσι το κτιριακό συγκρότημα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα συντήρησης με φθορές που έπρεπε να έχουν επιλυθεί πριν την παρέλευση της συμφωνίας μας 07/11/2020 που όμως,δεν έγινε ποτέ αυτή η αποκατάσταση των ζημιών από τον Δήμο Χανίων.

Ως Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Αγίων Αναργύρων παρά ταύτα προσπαθήσαμε να βρούμε μία αποδεκτή λύση για να παραταθεί μερικά χρόνια ακόμη η χρήση του κτιρίου από τον Δήμο με ενοικίαση. Σε συνάντηση που είχαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον Σεβασμιότατο κ.κ. Δαμασκηνό να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία συμβιβαστικής λύσης προτάθηκε η ενοικίαση του χώρου από τον Δήμο Χανίων μηνιαίως ώστε να βοηθηθεί ο δήμος Χανίων μέχρι να βρει κατάλληλο χώρο όπου θα στεγαστεί εκ νέου το πρόγραμμα. Προτείναμε λοιπόν συμφώνα με την προκήρυξη του Δήμου που έγινε στις 18-08-2021 με αρ. πρωτ.3346  να δοθούν τα 100τ.μ που ζητούσαν, με το ισόγειο και τον πρώτο όροφο του κτιρίου πλήρως συνόλου 117τ.μ, τον δεύτερο όροφο όμως να τον αξιοποιήσει η ενορία ώστε και να μπορούμε να προβάλλουμε και εμείς δραστηριότητες ανάλογες στα παιδιά της ενορίας μας όπως, εκμάθηση αγιογραφίας, ψηφιδωτού, λαϊκών οργάνων και κρητικών χορών, συνεδρίες επιμόρφωσης γονέων των παιδιών μας και ανθρώπων της ενορίας μας και όχι όπως μας επισυνάπτουν επιχειρησιακές συναλλαγές. Όμως, ενώ προφορικά το αποδέχτηκαν στην συνάντηση που είχαμε με τα συμβαλλόμενα πρόσωπα μεταξύ μας, δεν δέχτηκαν να καταγραφούν αυτοί οι όροι μας, χαρακτηρίζοντας τους μάλιστα παράτυπους και καταχρηστικούς. Έτσι προχωρήσαμε σε δικαστική αγωγή διεκδικώντας τα νόμιμα δικαιώματα μας ως ιδιοκτήτες του ακινήτου με την έξωση  τους από το κτίριο και χρηματική αποζημίωση για τα χρόνια που παράτυπα και καταχρηστικά το χρησιμοποιούν.  Κατόπιν τούτου ζητήθηκε από τον Δήμο Χανίων συμβιβαστική λύση η οποία όμως δεν έχει υλοποιηθεί παρότι απαντήσαμε θετικά.

Πρόθεση λοιπόν του Εκκλησιαστικού ΣυμβουλίουΑγίων Αναργύρων Χανίων αλλά και της εν γένει Ιεράς Μητροπόλεως μας είναι να προασπίσουμε τα συμφέροντα της ενορίας μας από αναληθής και αβάσιμες κατηγορίες, και παράλληλα να δώσουμε λεπτομερήενημέρωση, όχι απλές αναφορές στο πρόβλημα όπως κάνει ο κ. Δήμαρχος για να κερδίσει εντυπώσεις και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σε κάθε πρόσωπο Χανιώτη που ενδιαφέρεται για τα κοινά της πόλεως μας.

Χανιά 09 Απριλίου 2024

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων Χανίων