Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Εγκαίνια στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου στο Ρέθυμνο

Εγκαίνια στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου στο Ρέθυμνο

Ανήμερα της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 17ης Ιουνίου 2019, τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Παύλου, στο Μετόχι της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου, στου Γάλλου Ρεθύμνου.

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, τα Εγκαίνια τέλεσε ο εκλεκτός Ιεράρχης της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας.

Οι Ακολουθίες της Καταθέσεως των Ιερών Λειψάνων και των Εγκαινίων τελέσθηκαν μαζί με την Ακολουθία του Εσπερινού, το εσπέρας της 17ης Ιουνίου, ενώ το πρωΐ της επομένης ημέρας, Τρίτης 18ης Ιουνίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας τέλεσε την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εγκαινισμένο Ιερό Ναό.

Τις Ιερές Ακολουθίες τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλό μας Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Ηγούμενοι και Κληρικοί της Μητροπόλεως μας και πολλοί φιλακόλουθοι πιστοί. Παρέστησαν επίσης η πρώην Υπουργός και Βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη με την μητέρα της κ. Ελένη Κεφαλογιάννη-Βαρδινογιάννη, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πολλοί φιλακόλουθοι πιστοί.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Εγκαινίων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα για την τέλεση του Εγκαινισμού του Ιερού Ναού του Αγίου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου. Ευχαρίστησε επίσης τους λοιπούς Αρχιερείς και τις συνοδείες τους, τις αρχές του τόπου και τους πιστούς που παραβρέθηκαν. Παράλληλα εξήρε την φιλοπονία του Παν. Αρχιμ. Ανθίμου Μαντζουράνη, Ιεροεπιστάτου του Μετοχίου, με τη φροντίδα του οποίου κατά τα τελευταία έτη έγιναν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης, καθώς και τους ευγενείς δωρητές και χορηγούς του έργου αυτού, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο ευπατρίδης Ρεθύμνιος επιχειρηματίας κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Ακολούθως, αποκαλύφθηκαν δύο αναμνηστικές πλάκες. Στη μία μνημειώθηκαν τα ονόματα των ευλαβών δωρητών και στην άλλη χαράκτηκε το Επίγραμμα των Εγκαινίων, το οποίο συνέταξε ο Ελλογιμ. κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Γάλλου αποτελεί Μετόχιον της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου.

Δεν είναι γνωστή η περίοδος ίδρυσής της. Στην απογραφή των ορθοδόξων ναών του Ρεθύμνου του έτους 1637, η Μονή απογράφεται από τον μοναχό Νικάνορα Βιδάλη για λογαριασμό του σινιόρ Ζόρζι Μανολέσσου και σ’ αυτήν εγκαταβιούν 10 μοναχοί και εργάτες. Κατά την ενετική περίοδο, το έτος 1645, η Μονή αναφέρεται στη διαθήκη της Καλής Βαρδοπούλας. Στο Οθωμανικό Κτηματολόγιο, το έτος 1670, φαίνεται να αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Σωτήρος Χριστού Καλοείδαινας. Μόνο το έτος 1856 μας είναι γνωστό από το Κτηματολόγιο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ότι αποτελεί πλέον Μετόχι της.

Τη δεκαετία του 1980 πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης του ναού, ενώ κατά το έτος 1995 γίνεται μερική αποκατάσταση των υπολοίπων κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου. Το έτος 2004 ανασυστήνεται ως Μετόχι της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και από το 2011 επαναλειτουργεί κανονικά.

Από του έτους 2016, με τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου και την επιστασία του Ιεροεπιστάτου Παν. Αρχιμ. Ανθίμου Μαντζουράνη, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, πραγματοποιείται η αποκατάσταση του Καθολικού και του υπολοίπου μοναστηριακού συγκροτήματος με δαπάνες του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και άλλων ευλαβών δωρητών.

Η Μονή έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.