Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Εκδήλωση μνήμης στο Ακρωτήρι

Εκδήλωση μνήμης στο Ακρωτήρι

Εκδήλωση μνήμης, με την ευκαιρία της επετείου του βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου του Ακρωτηρίου, διοργανώσαν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Κορακιών (μετόχι της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου), η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών και οι Πολιτιστικοί Φορείς Ακρωτηρίου.
Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται 4 από τους 18 συνολικά βράχους στους οποίους έχουν σμιλευτεί τα ονόματα των αγωνιστών. Από τους 18 έχουν βρεθεί οι 11.
Κάθε βράχος βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που σκοτώθηκε κάθε αγωνιστής. Μάλιστα, για να ήταν εύκολος ο εντοπισμός τους δίπλα φύτευαν και ένα κυπαρίσσι.
Στο Α΄ μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε: επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος  του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.Δαμασκηνού, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και Χαιρετισμούς απο φορείς και οργανωτές.

Στο Β μέρος κεντρικός ομιλητής ήταν ο Εμμανουήλ Θεοδωράκης, Καθηγητής Λυκείου Σούδας, συγγραφέας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  ριζίτικο τραγούδι και κρητικούς χορούς από τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο  Ακρωτηρίου «Ο Καγιαλές».
Από το 2014, έπειτα από αίτημα όλων των πολιτιστικών φορέων Ακρωτηρίου, η εκδήλωση για την επανάσταση του 1897 πραγματοποιείται εναλλάξ ανά έτος στο άγαλμα του Καγιαλέ ή στον Άγιο Χριστοφόρο (Τράφος) όπου υπάρχουν βράχοι – μνημεία των πεσόντων.

Δείτε το βίντεο

https://youtu.be/4Iyfhzjl9IA?si=P87z0LPA2rX-ZTKk