Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Έντονες συγκινήσεις και μνήμες στην Ενορία Λενταριανών απ’ την υποδοχή Ιερών κειμηλιακών εικόνων από την Μικρά Ασία

Έντονες συγκινήσεις και μνήμες στην Ενορία Λενταριανών απ’ την υποδοχή Ιερών κειμηλιακών εικόνων από την Μικρά Ασία

Μία πρωτόγνωρη κίνηση έλαβε χώρα στην Ενορία Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών που υποδέχθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση  την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, τις Ιερές κειμηλιακές εικόνες από την Μικρασία που διαφυλάττουν μικρασιάτες αδελφοί μας ως Ιερή παρακαταθήκη στα σπίτια τους για πολλά χρόνια. 

Τις εικόνες που έφεραν στα χέρια Μικρασιάτες συνάνθρωποι μας, υποδέχτηκε πλήθος κόσμου   υπό εμβατηρίων της μπάντας του πολεμικού ναυτικού στον αύλειο χώρο του Ναού και με ειδική λιτανευτική πομπή προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου μας Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη ιερατικού προϊσταμένου του Ιερού Ναού,  εισήχθησαν στον Ναό όπου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και εν συνεχεία η επιμνημόσυνος δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης των Μικρασιατών αδελφών μας.

Τριάντα περίπου ιερές εικόνες, Ιερά κειμήλια  τοποθετήθηκαν στο κέντρο του Ιερού Ναού.

Πρόκειται για Ιερά Κειμήλια που με πόνο διέσωσαν οι πρόσφυγες φεύγοντας από την Μικρά Ασία.

Οι κατατρεγμένοι αδελφοί μας, τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής,  προκειμένου να σωθούν από την σφαγή, μπορεί να έφευγαν με ελάχιστα ρούχα, αλλά μαζί τους έπαιρναν τις Εικόνες εκείνες που τους συνέδεαν με την πίστη τους.

Και κάθε μία από αυτές τις Εικόνες που κρατούσαν στα χέρια τους οι απόγονοι των προσφύγων, έχει την δική της μοναδική ιστορία, γι’ αυτό και η συγκίνηση που πλημμύρισε τον Ιερό Ναό ήταν έκδηλη.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ομίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας, μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού, ο οποίος βρίσκεται  αυτές τις ημέρες όπως τόνισε στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εξηγώντας την σημασία αυτών των εικόνων και τον συμβολισμό για το  πως πρέπει να βλέπουμε εμείς τις Ιερές Εικόνες.

Το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Αναστάσιος Βάμβουκας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Καλογερής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και εκατοντάδες κόσμου που σχηματίζοντας ουρές προσκυνούσαν τις εικόνες μέχρι αργά το βράδυ.

Τα Ιερά αυτά κειμήλια θα μείνουν στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών μέχρι την Τρίτη 16 Οκτωβρίου όπου θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  κ. κ. Δαμασκηνού και ομιλία με θέμα  «Η Θεολογία της ωραιότητος».

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ.

 

Το πρωτόγνωρο αυτό συγκινητικό γεγονός καλύφθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό Μαρτυρία 95,5 FM

Eυχαριστούμε για το φωτ. υλικό τον κ. Ευτύχιο Μανιουδάκη.