Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Επίσκοπος Δορυλαίου ο Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης

Επίσκοπος Δορυλαίου ο Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης

Πριν από λίγο τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, εξέλεξαν τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο μας Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη σε Επίσκοπο Δορυλαίου.

Ο Πρωτοσύγκελλος  της Ιεράς Μητροπόλεως θα είναι βοηθός Επίσκοπος της Α.Π.Θ. Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων.

 

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνός (κατά κόσμον Νικόλαος Λιονάκης) γεννήθηκε στον Πλατανιά Χανίων,  την 7η Ιανουαρίου 1979.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, και έπειτα στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, όπου σπούδασε την ιερά επιστήμη της θεολογίας και αποφοίτησε με άριστα.

Στη συνέχεια παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο στο θέμα Bapteme et chrismation  dans la theologie de saint Nicodeme l’ Hagiorite.

Το 2007 εκάρη μοναχός και Διάκονος στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή  Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων από τον μακαριστό  Μητροπολίτη  Ρεθύμνου κ.κ. Άνθιμο.

Το 2009 χειροθετονήθηκε Πρεσβύτερος λαμβάνοντας και  το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό.

Εκ του ιδίου Μητροπολίτου το 2011 διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

 

Στις 27 Νοεμβρίου 2019 εξελέγη παμψηφή από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου βοηθός Επίσκοπος της Α.Θ.Π. Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης  Επισκοπής Δορυλαίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε στην Κων/πολη Επίσκοπος  Δορυλαίου από τα τίμια χέρια του Οικουμενικού μας Πατριάρχου.

 

Κατά την διακονία του:

 

1)Περιόδευε λειτουργών, κηρύττων και εξομολογών στίς Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

2)Υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Οικοτροφείο της Ιεράς Πατριαρχικής και Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, ανακαινίζοντας και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ματθαίου της Εκκλησιαστικής Σχολής.

 

3)Διατελεί Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Εκκλησιαστική Διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

 

4)Διορίσθηκε Πρόεδρος του Νοσοκομειακού Ναού Αγίου Γεωργίου και είναι υπεύθυνος ων Ξενώνων  Συνοδών Ασθενών που δημιουργήθηκαν με δικές του ενέργειες.

 

5)Ανακαίνισε τον Ιερό Ναό στην Ιερά Μονή Κορακιών Ακρωτηρίου.

 

6)Ως υπεύθυνος του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως μας   διοργάνωσε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, παζάρια αγάπης, τηλεμαραθωνίους, φιλανθρωπικές συναυλίες,

 

 

7)Ανακαίνισε εκ βάθρων τον ραδιοφωνικό σταθμό Μαρτυρία και δημιούργησε   τη διαδικτυακή τηλεόραση web-tv μαρτυρια το 2013.

 

12) Είναι  συνεργάτης του Ραδιοφωνικού  Σταθμού της Ιεράς  Μητροπόλεως “ ΜΑΡΤΥΡΙΑ” με τακτικές και  έκτακτες ἐκπομπές.

 

13)Αρθρογραφεί τακτικώς στο περιοδικο της Ιεράς Μητροπόλεως “ΜΑΡΤΥΡΙΑ” και στον τοπικό Τύπο για διάφορα πνευματικά και επίκαιρα θέματα, ενώ είναι υπεύθυνος για την έκδοση του περιοδικού και του εορτολογίου.

15)Συμμετείχε σε Συνέδρια και Ημερίδες και προσκλήθηκε και έδωσε διαλέξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.