Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη μας 2023

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη μας 2023

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη μας, η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, Πολιούχου της πόλεως μας, ενώ παράλληλα τιμήθηκε και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.Επίκεντρο της εορτής ήταν ο περικαλλής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, στον οποίο διακονεί ως Ιερατικός προϊστάμενος ο Πρωτ. Ευτύχιος Πετράκης .

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπυτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου συμπροσευχουμένου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο  συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος του Παν/τος Αρχιμ.  Αμβρόσιος Σκαρβέλης  ο οποίος είναι Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού.

Με λόγια αγάπης ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε στην Ιερά Μητρόπολη μας τον Ιεράρχη της  Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, οποίος εν συνεχεία κήρυξε το Θείο Λόγο και με λόγια θεολογικά αναφερόμενος  στην Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

ΒΙΝΤΕΟ

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βίαννου κ. Ανδρέου,, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  κ. Δαμασκηνού.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού,  ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου  Παν/τος Αρχιμ.  Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης ο οποίος είναι Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισσας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου Αρχιμ. Επιφάνιος Ζαχαράκης, ο Παν/τος Αρχιμ.. του Οικουμενικού Θρόνου Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, Ιερείς και Διακόνοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων Μητροπόλεων, ενώ παρέστησαν συμπροσευχούμενοι Κληρικοί, Γερόντισες των Μοναστικών Αδελφοτήτων, Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος, παρέστησαν αντιπροσωπείες των Στρατιωτικών Μονάδων, οι Βουλευτές κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και κ. Σέβη Βολουδάκη εκ μέρους της κυβερνήσεως,  ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης,  Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, Προέδροι Συλλόγων καθώς επίσης και οι Διοικητές της Αστυνομικής Διευθύνσεως Χανίων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιπροσωπεία των Σαμαρειτών απο τον Ερυθρό Σταυρό καθώς και άντρες και γυναίκες με παραδοσιακές Κρητικές στολές που ήταν στοιχισμένοι πέριξ της Εικόνος της Παναγίας μας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνους ο οποίος  αναφέρθηκε στο λαμπρό πρόσωπο της Παναγίας μας.

ΒΙΝΤΕΟ

Κατόπιν τελέσθηκε η καθιερωμένη επίσημη Δοξολογία και εν συνεχεία η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στους δρόμους της πόλεως μας με προπομπό την αστυνομία και με συνοδεία αγήματος στρατιωτών, της Μπάντας της 5ης Α/Μ ταξιαρχίας Πεζικού, της Μπάντας του Δήμου, σχολείων της πόλεως και παραδοσιακών συλλόγων.

Τελετάρχες των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας Παν/τος Αρχιμ.  Νικηφόρος Εικοσιδέκας,  ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος  της Μητροπόλεως μας Πρωτ. του Οικ. Θρόνου Γεώργιος Περάκης και ο  Αναπλ. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Γεώργιος Σεργάκης.

Μετά το πέρας της λιτανείας στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της πόλεως μας, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού και η καθιερωμένη Κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του Γένους μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ