Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας εορτής στην Ιερά Μητρόπολη μας

Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας εορτής στην Ιερά Μητρόπολη μας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη μας η θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  και η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στον Όρθρο και στην συνέχεια τέλεσε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή  και ιστορικό Ναό Ευαγγελιστρίας Χανίων όπου διακονεί ο π. Βασίλειος Γκάτσης.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που παρακολούθησαν εκατοντάδες ευσεβείς προσκυνητές με ευλάβεια, έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλός μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, ο Οσιολογιώτατος Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Δημήτριος Γρηγοριάτης και πλήθος Κληρικών της Μητροπόλεως μας.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναλύοντας το στίχο από το Δοξαστικό του Όρθρου, το απ’ αιώνος μυστήριο σήμερα αποκαλύπτεται.

Αυτό το μυστήριο που ο Θεός είχε συλλάβει από αιώνων, αποκαλύπτεται σήμερα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, και ο Ίδιος ο Θεός γίνεται Υιός του ανθρώπου, για να πάρει την δική μας την πεσμένη ανθρώπινη φύση, και να μας μεταδώσει τη δική Του Θεϊκή φύση και χάρη, υπενθυμίζοντας μας ότι διαψεύστηκε ο Αδάμ, που επιχείρησε να γίνει Θεός μόνος του, και δεν τα κατάφερε. Και έρχεται τώρα ο Χριστός, να μας βοηθήσει όλους να γίνουμε θεοί κατά χάρη. Ταυτόχρονα όμως εορτάζουμε σήμερα και την επανάσταση της παλιγγενεσίας, τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους, η οποία ξεκινάει με την πρωτοβουλία και τη θυσιαστική συμμετοχή της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία διατηρεί την ιστορική, εθνική παράδοση με τον ίδιο ευλαβικό τρόπο που διατηρεί και την εκκλησιαστική παράδοση. Ειδικά σε εποχές που ισχυρές πολιτικές θέσεις, επιδιώκουν την κατάργηση της εθνικής αυτοσυνειδησίας, η Εκκλησία γίνεται ο μοναδικός θεματοφύλακας, της εθνικής ιδιαιτερότητας, ακόμα και της γλώσσας, ακόμα και όταν κάθε άλλος πνευματικός φορέας, έχει συμβιβαστεί….

Ο αγώνας για την διατήρηση της ιστορίας του Γένους δεν είναι αναιμικός δηλαδή χωρίς αίμα, αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί αιματηρός. Μπροστάρης σε αυτό τον αγώνα αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η Εκκλησία, καθώς επιμένει στην αλήθεια των γεγονότων, όταν υπάρχουν απόψεις στρατευμένες ή επικρατούσες που αντιτίθενται.

Ακολούθως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως μας, Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, κατάθεση στεφάνων και η καθιερωμένη παρέλαση.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Χανίων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού, ενώ μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο της Ενορίας πνευματική ομιλία υπό τον Οσιολογιώτατο Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Δημήτριο Γρηγοριάτη με θέμα: «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, διάπυρος εραστής και υπήκοος της Υπεραγίας Θεοτόκου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

Ευχαριστούμε για το πρόσθετο φωτογραφικό υλικό τον κ. Εμμανουήλ Χατζηδάκη, τον κ. Ευτύχιο Μανιουδάκη και τον κ. Παύλο Μπουζάκη.