Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Οικ. Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: ”η Ορθοδοξία αποτελεί πραγματικὴν και μόνιμον εστίαν ειρηνικής συνυπάρξεως”

Οικ. Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: ”η Ορθοδοξία αποτελεί πραγματικὴν και μόνιμον εστίαν ειρηνικής συνυπάρξεως”

Tον προσφιλή Ελληνικό λαό για την προσευχητική συμπαράστασή τους προς το έργο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ευχαρίστησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά το προς τιμήν αυτού και των Μακαριωτάτων Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, επίσημο γεύμα, που παρατέθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, υποσχόμενος ότι η Ορθοδοξία θα εκπληρώσει εις το ακέραιο την ευθύνη που της έχει ανατεθεί.
Ο Παναγιώτατος συμπλήρωσε ότι «η Ορθοδοξία αποτελεί πραγματικὴν και μόνιμον εστίαν ειρηνικής συνυπάρξεως και σταθερότητος εις τον σύγχρονον αλληλοσπαρασσόμενον κόσμον, αληθή πηγὴν ειρήνης δια πάντας τούς λαούς. Ο λόγος της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι απαραίτητος, διότι διακηρύσσει τὴν αναγκαιότητα της φιλανθρωπίας, της αγάπης, της ενότητος της ανθρωπότητος και της ανάγκης της ειρηνικής συνεργασίας των λαών της γής, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής πίστεως εκάστου».
Ο Παναγιώτατος σημείωσε επίσης ότι, όπως και η Α ‘Οικουμενική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια το 325 μ.Χ. άρχισε στις 19 Ιουνίου, τοιουτοτρόπως η Θεία Πρόνοια επέτρεψε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος του 2016 μ.Χ., να αρχίσει, επίσης, στις 19 Ιουνίου με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής – καλώντας όλους σε ενότητα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρέτησε την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, κάνοντας αναφορά στην Ά Οικουμενική Σύνοδο, και την αξία του Συνοδικού Σύστηματος της, «ως αναντικατάστατης εγγύησης της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.» Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε επίσης ότι η αποστολή της Αγίας και Μεγάλη Συνόδου αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις, «αφού η Χριστιανοσύνη, με επίκεντρο την Ορθοδοξία, καλείται να υπερασπισθεί, πέραν των άλλων, τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού και εν γένει του δυτικού πολιτισμού, με έμφαση σε εκείνες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.»

Prokopis Paviopoulos, President of the Hellenic Republic at an official luncheon in Heraklion with the Orthodox Primates who are in Crete for the Holy and Great Council.
Prokopis Paviopoulos, President of the Hellenic Republic at an official luncheon in Heraklion with the Orthodox Primates who are in Crete for the Holy and Great Council.

πηγή: το Γραφείο Τύπου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου//αρχική φωτό: κ. Αντώνιος Τζατζάνης