Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Κουρά Μοναχού από τον Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό!

Κουρά Μοναχού από τον Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό!

Στην ιστορική και Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκινήσεως, τελέστηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου 2016 μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, η μοναχική κουρά από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Δαμασκηνό, του ευλαβεστάτου νέου κ. Νικήτα Εικοσιδέκα, ο οποίος κατάγεται από την Κόρινθο, και μέχρι σήμερα προσέφερε την διακονία του καθημερινά στην Ιερά Μονή ως δόκιμος Μοναχός.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη βαθειά του συγκίνηση για την απόφαση του ως είρηται νέου να αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό η οποία είναι απόφαση ωρίμου σκέψεως και πολυετής δοκιμασίας. Το όνομα Νικηφόρος όπου έλαβε ο νέος Μοναχός είναι για δύο λόγους τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας. Ο ένας λόγος είναι για τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, το καύχημα της Κισάμου και Άγιο της Περιφέρειας μας, που προσφάτως ανεγνωρίσθει ως Άγιος της Εκκλησίας μας από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ταυτόχρονα όμως έλαβε αυτή την ευλογία προς τιμή του πρώτου Πνευματικού του, του π. Νικηφόρου, του νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής, ο οποίος πραγματικά είναι ένα μέλος της Μονής της μετανοίας μας, είναι αδελφός της Μονής μας, έχει την ψυχή του εδώ και έχει αποστείλει και τις ευχές του. Κατά παράδοση στη Μονή μας δίνουμε και ονόματα παλαιών αδελφών, έτσι λοιπόν συνδυάσαμε σήμερα και τον Άγιο να τιμήσουμε, αλλά και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής, ο οποίος εβρισκόμενος στην μακράν ήπειρο της Αφρικής προσπαθεί να καλλιεργήσει τις ψυχές των ανθρώπων, οι οποίες πραγματικά είναι λευκές ψυχές και πιστεύουν πολύ και ελπίζουν στο Θεό.

Πατέρα Νικηφόρε να έχεις την ευλογία του Θεού, να ζήσεις και ο Θεός να σε αξιώσει όπως θέλει Εκείνος να σε δει, αλλά βεβαίως όπως επιθυμείς και συ να πορευθείς στην ζωή σου .
Με συγκινητικά λόγια μίλησε και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι και ο Πνευματικός Πατέρας της Μονής, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι χαρά μεγάλη ζεί η Εκκλησία μας και η ευλογημένη Μονή της Αγίας Τριάδος. Χαρά μεγάλη οι Πατέρες της Μονής, χαρά μεγάλη ο κόσμος. Χαρά μεγάλη και εσείς Σεβασμιώτατε ως Πατέρας και της Μονής αλλά και της Μητροπόλεως. Σήμερα όλοι εμείς μαζί, είμαστε μάρτυρες αυτής της μεγάλης χαράς, που ο αδελφός μας Νικηφόρος Μοναχός, ήρθε εδώ ενώπιον Θεού και ανθρώπων να δώσει μία υπόσχεση. Μία υπόσχεση ζωής, ότι όλη του η ζωή θα είναι αφιερωμένη στο Θεό αποκλειστικά. Φωνάζει ο Χριστός και λέγει ”όστις θέλει πίσω μου ελθεί”, δεν πιέζει κανένα. Και είμαστε μάρτυρες σήμερα της υποσχέσεως ενός νέου ανθρώπου, που αφιερώνει ολόκληρη τη ζωή του στο Χριστό…

…Το τίμιο ράσο που φόρεσε σήμερα ο π. Νικηφόρος, και που τον αξίωσε η χάρις του Θεού να το λάβει από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου, πάντα να το θυμάται, ότι δεν είναι ράσο και ένδυμα εξουσίας, αλλά είναι ένδυμα τιμής, δόξης και πάνω από όλα θυσίας…

…Θα έρθουν πειρασμοί στην ζωή σου, εσύ π. Νικηφόρε να τηρήσεις τις υποσχέσεις σου, γιατί εσύ τις έδωσες, και να ξέρεις ότι ο Χριστός θα είναι δίπλα μας πάντα. Το είπε πριν την Ανάληψη του, ” θα είμαι μαζί σας μέχρι το τέλος της ζωή σας”. Και να αξιωθείς μέσα από τα βάθη της ψυχής όλων μας, να φτάσεις την ευλογημένη στιγμή κατά την Δευτέρα Παρουσία, να ακούσεις από τα ευλογημένα χείλη του Χριστού μας, ”είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου”.

Πλήθος Κληρικών της Μητροπόλεως μας, ανάμεσα των του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου μας Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκης και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτ. Γεωργίου Περάκη, αντιπροσωπεία από τις αδελφότητες της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου και της Ιερά Μονής Χρυσοπηγής καθώς και εκατοντάδες ανθρώπων ανάμεσα των και αρχόντων του τόπου μας, ευχήθηκαν στο νέο Μοναχό, ενώ ακολούθως παρατέθηκε κέρασμα προς όλους τους παρευρισκομένους.