Αρχική > Ενοριακά > Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στην Μητρόπολη μας

Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στην Μητρόπολη μας

Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Αγία Κυριακή στα παρεκκλήσια και τους ναούς της Ιεράς Μητρόπολεως μας.

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Χανίων ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Πρόδρομος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ο οποίος κήρυξε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας το Θείο Λόγο, Κληρικοί της Μητροπόλεως μας και πλήθος ευσεβών πιστών.

Στο κήρυγμα του ο π. Πρόδρομος αναφέρθηκε στη ζωή της Αγίας Κυριακής, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Αγία Κυριακή, όπως και πολλές γυναίκες Μάρτυρες υπήρξαν το ίδιο ηρωικές με τους άνδρες.

Έτσι θαρραλέα με ηρωισμό και παρρησία ενώπιον των δημίου και βασανιστού της ήταν η μεγαλομάρτυς Κυριακή, ένα εύοσμο άνθος της πίστεως, ευσεβείας, αγνότητος, ηρωισμού και καρτερίας της αρχαίας εκκλησίας.

Η Εκκλησία μας, γράφει ο οικουμενικός διδάσκαλος, τόνισε ο π . Πρόδρομος τιμά και εορτάζει τις μνήμες των Αγίων, όχι γιατί οι Άγιοι έχουν ανάγκη να προστεθεί σε εκείνους περισσότερη δόξα, αλλά προκειμένου ο εορτασμός αυτός να αποτελέσει εφαλτήριο και προτροπή εις το να μιμηθούν την αρετή των αγίων.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Μετοχίου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους Αρχιμ. Προδρόμου, συμπροσευχούμενου του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου μας Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, Κληρικών, της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Γερόντισσας Θεοξένης μετά της αδελφότητος και πλήθος κόσμου.

Το παρών στον Εσπερινό έδωσε και η βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη.