Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στην πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίων Δέκα Μεσσαράς!

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στην πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίων Δέκα Μεσσαράς!

Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, εορτή της μνήμης των Αγίων Δέκα Μαρτύρων της Κρήτης, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου, έλαβε μέρος στην πανήγυρη του Ιερού Ναού στο ομώνυμο χωριό και έδρα του Δήμου Γόρτυνας Μεσσαράς Ηρακλείου.ag_deka_20171 ag_deka_20173
Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος και ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Σεβ. Ποιμενάχης μας κ.κ. Δαμασκηνός, συλλειτουργούντων  του Σεβ. Μητροπολίτου  Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου, Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γερασίμου, και Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου.

ag_deka_20176

Επίσης έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και πολλοί Εφημέριοι της περιοχής.

IMG_0245

Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος. κατόπιν προτροπής του Σεβ. Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου. Ο Σεβ. κ.κ. Κύριλλος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Μακάριο για την πρόσκληση να συμμετάσχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πανήγυρη του ναού μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα για το μαρτύριο των Δέκα Κρητών Αγίων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «προέρχονταν όχι μόνο από την αρχαία Γόρτυνα, έδρα του Αποστόλου Τίτου και των διαδόχων του Αρχιεπισκόπων της Εκκλησίας Κρήτης, αλλά και από άλλα σημεία της Μεγαλονήσου, γι’ αυτό και η πανήγυρη αυτή είναι μια παγκρήτια εορτή, όπως μαρτυρεί και η παρουσία των τεσσάρων Αρχιερέων από τα Χανιά έως και την Ανατολική Κρήτη. Οι άγιοι Πόμπιος, Ευάρεστος, Σατορνίνος, Ζωτικός, Βασιλείδης, Θεόδουλος, Εύπορος, Γελάσιος, Ευνικιανός και Αγαθόποδας με το θαυμαστό μαρτύριό τους εδραίωσαν τον χριστιανισμό στην Κρήτη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι η Εκκλησία των Μαρτύρων»…

Στο τέλος του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!
Η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας μέχρι τους τάφους των αγίων ματαιώθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Αγίων Δέκα.
Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νικ. Σχοιναράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργ. Ματαλλιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Στ. Πομποδάκης, ο Προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτριος Σάββας και πλήθος πιστών της περιοχής.

Πηγές πληρ. υλικού: www.imga.gr   και I.M.I.Σ.