Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στην πανήγυρη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στην πανήγυρη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια,  πανηγύρισε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ε.έ, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας.Την παραμονή της εορτής Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο Σεβασμιώτατος Ποινενάρχης μας  κ. Δαμασκηνός, συμπροσευχουμένων εκ των Παραθρονίων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, και του οικείου  Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ε.έ, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.Ευγενίου και συνιερουργούντων του Σεβ. Ποινενάρχου μας κ. Δαμασκηνού και του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ενώ κατά αρχαία παράδοση ο Ηγούμενος της Μονής Παν/τος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης παρέστη από το Παραθρόνιο και στο τέλος της ακολουθίας διένειμε το αντίδωρο.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης  και Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, απένειμε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εντιμότατο κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Σταυρό των Αποστόλων Παύλου του Πρωτοκορυφαίου και Τίτου πρώτου Επισκόπου Κρήτης, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, για την όλη πολύπλευρη και σημαντική προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σητεία, το Λασίθι, στην Κρήτη και την πατρίδα μας.

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιoλ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Παν/τος  Αρχιμ. του Οικ. Θρόνου Νικηφόρος  Εικοσιδέκας, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Παν/τος Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο Κληρικός της Ι.Α.Κ. Αιδεσιμολ. Πρωτ. Σταμάτιος Μηλαθιανάκης, Εφημέριος Ενορίας Παναγίας Καμαριανής πόλεως Ηρακλείου. Έψαλλαν ο υπεύθυνος Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης με τους συνεργάτες του Ιεροψάλτες, και οι Ιεροψάλτες της Μονής κ. Γεώργιος Τσικαλάκης και κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάκης.

Παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης,  Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, των στρατιωτικών σωμάτων και των σωμάτων ασφαλείας καθώς  και πολλοί φίλοι και προσκυνητές της Μονής.