Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στον εορτασμό του Οσίου Ευμενίου του Νέου στην Εθιά Μεσαράς

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στον εορτασμό του Οσίου Ευμενίου του Νέου στην Εθιά Μεσαράς

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκαν το εσπέρας της Δευτέρας 22 και το πρωί της Τρίτης 23 Μαϊου 2023 οι λατρευτικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Οσίου Ευμενίου του Νέου στον Ιερό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου στην Εθιά Μονοφατσίου Ηρακλείου, γενέτειρα του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας. Κατά τον φετινό εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Ευμενίου του Νέου –για δεύτερη φορά μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της κατατάξεώς του στη χορεία των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας από τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στις 14 Απριλίου 2022- συμμετείχε  τριμελής Συνοδική, εξ Αρχιερέων, Αντιπροσωπεία, κατόπιν ομοφώνου Συνοδικής Αποφάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας  κ. Δαμασκηνός, ο οποίος ομίλησε και για τον Άγιο Ευμένιο το Νέο,  συμπροσευχουμένων των Σεβ. Μητροπολιτών Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 23 Μαΐου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός, ο Σεβ. Μηυροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο και ο Σεβ. Μητροπολίτης  Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο και στην πολιτεία του τιμωμένου σύγχρονου κρητικού αγίου.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της κατατάξεως του Αγίου Ευμενίου, του Νέου, στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Νήφωνα Βασιλάκη.

Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της Πράξεως εντός του ναού σε περίοπτη θέση. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε στον αύλειο χώρο του ναού Αγιασμός και κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση κτιρίου με πρωτοχριστιανικά στοιχεία, το οποίο θα στεγάσει τον τάφο του Αγίου. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος ανέγνωσε εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης σχετικό συνοδικό Μήνυμα, και ευχαρίστησε από καρδίας τους άλλους δύο συλλειτουργούντας Αρχιερείς, τους Κληρικούς και τους λαϊκούς που μετείχαν στην πανήγυρη, τόσο αφ εσπέρας όσο και ανήμερα της πανηγύρεως.  

φωτ. & πληρ υλικο:imis.gr και κ. Στυλιανός Παπαδόπουλος