Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κίσαμο και στην Αγία Μαρίνα

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κίσαμο και στην Αγία Μαρίνα

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα εορτάσθηκε η εορτή του πολιούχου, εφόρου και προστάτου της πόλεως Κισάμου Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Πλήθη πιστών κατέκλεισαν τον Ιερό Ναό  για να προσκυνήσουν την Χαριτόβρυτο Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, η Οποία μεταφέρθηκε με ειδικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από τα Κύθηρα στην Κίσαμο, και να μετέχουν εις την ιερά πανήγυρι του πολιούχου της Κισάμου,

Ανήμερα της εορτής  τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου των Κυθήρων κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού κ. Δαμασκηνού και του οικείου Ιεράρχου κ. Αμφιλοχίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου συνευχομένου.

Ο προεξάρχων Ιεράρχης κ. Σεραφείμ, με λόγο μεστό και βαθύτατα θεολογικό, στο κήρυγμα του αναφέρθηκε εις το πρόσωπο του εορτάζοντος Αγίου, αναλύοντας το εδάφιο της Προς Εφεσίους Επιστολής (ε, 8-10) «Αδελφοί, ήτε γαρ ποτέ σκότος νυν δε φως εν Κυρίω, ως τέκνα φωτός περιπατείτε..», καλώντας το πολυπληθές εκκλησίασμα που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό και τους προαύλιους χώρους, όπως «περιπατούμε στον δρόμο της χριστιανικής ζωής, ως τέκνα φωτός, ως φωτόμορφα τέκνα της Εκκλησίας να βαδίζουμε», με αναφορά εις τον Άγιο Σπυρίδωνα. Αναφέρθηκε, επίσης, και στην περίπτυστο Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, καθώς ως είπε «Πρόκειται περί της Θαυματουργού Εικόνος που φυλάσσεται καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους εις τον τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα της Παναγίας μας».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης  κ. Αμφιλόχιος, με λόγους καρδιακούς, ευχαρίστησε και καλωσόρισε όλους τους Σεβασμιωτάτους  Αρχιερείς, με ειδική αναφορά εις τον καθένα ξεχωριστά, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και ευχαριστία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τις ημέρες αυτές η Παναγία μας η Μυρτιδιώτισσα, από την ευλογημένη νήσο των Κυθήρων, ευλογεί και αγιάζει τον τόπο και τους ανθρώπους του, ως και όσους με ταπεινή καρδία προσέρχονται εις τον Ι. Καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, που φόρεσε και πάλι τα γιορτινά του, εκζητούντες τον φωτισμό Της, την χάρι Της, τις πρεσβείες, την μεσιτεία Της και το έλεος Της…

Ακολούθησε επίδοση χρηματικού επαίνου 1.000,00€ στον πρωτεύσαντα στις Πανελλήνιες εξετάσεις, Χατζάκη Γεώργιο, ο οποίος πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας συνόδευαν ο Καθηγούμενος της Ι.Π.Σ.Μονής Αγιας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, Παν/τος Αρχ. Του Οικ. Θρονου Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης και Κληρικοί της Μητροπόλεως μας.

Η Βουλευτής Χανίων κ. Σέβη Βουλουδάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Νίκος Καλογερής, Δήμαρχοι του Νομού, ο Δημάρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, επικεφαλείς  Μονάδων  και Σωμάτων Ασφαλείας του Νομού, εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων, μετείχαν της ιεράς πανηγύρεως που μεταδόθηκε ζωντανά και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως μας “ΜΑΡΤΥΡΙΑ”.

  Την παραμονή της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός, τέλεσε πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα ναό στην  Αγία Μαρίνα Κυδωνίας όπου διακονεί ο Γεν. Αρχ. Επίτροπος της Μητροπόλεως μας  Πρωτ. Του Οικ. Πατριαρχείου Γεώργιος Περάκης, κηρύττοντας και το Θείο Λόγο.