Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Πανηγυρικός εορτασμός της Πεντηκοστής στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων

Πανηγυρικός εορτασμός της Πεντηκοστής στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά την Γενεθλίο ημέρα της και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας εορτάσθηκε μεγαλοπρεπώς με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

Του πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου και της ακολουθίας του Εσπερινού, κατά την οποία αναγιγνώσκονται οι ευχές της γονυκλυσίας, προεξήρχε ο εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ.κ. Ανδρέας ο οποίος  Συλλειτούργησε μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής και Πρωτοσυγκελλεύοντος της Μητροπόλεως μας κ.κ. Δαμασκηνού.

Αμέσως μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε ο εσπερινός της γονυκλισίας ή γονατιστού, όπου αναγνώστηκαν Θείες ευχές από το Ιερό βήμα μπροστά από την Ωραία Πύλη.

Κατά την ώρα της αναγνώσεως των ευχών αυτών όλοι κλίνουν τα γόνατα, για αυτό και οι ευχές αυτές καλούνται ευχές της γονυκλισίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της Εικόνος της Πεντηκοστής που την κρατούσαν κρητικοί με παραδοσιακές στολές πέριξ της Μονής. Την παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της εικόνος της Συνάξεως των Αγίων εν Χανίοις διαλαμψάντων την οποία κόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Καρυδίου Αρχιμ. Ιερεμίας Χλιαράς και  η επίσημος υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ανδρέου ο οποίος τέλεσε τον μέγα πανηγυρικό Εσπερινό συμπροσευχουμένων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου και Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας  Τρίαδος των Τζαγκαρόλων κ.κ. Δαμασκηνού, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας και Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου κ.κ. Ειρηναίου, του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Παν/του Αρχιμ. Αμβροσίου Σκαρβέλη, του Ιεροκήρυκος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Παν/του Αρχιμ. Νικηφόρου Κουνάλη, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Καρυδίου Παν/του Αρχιμ. Ιερεμίου Χλιαρά, του Γενικού  Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως μας Πρωτ. του Οικ. Θρόνου Γεωργίου Περάκη, Κληρικών της Μητροπόλεως μας, της Καθηγουμένης της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής Γερόντισσας Θεοξένης και της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Κορακιών Γερόντισσας Θεοφόρας.

Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλλε ο Πρωτοψάλτης από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους Γέροντας Ιάκωβος μαζί με άλλους καλλικέλαδους ψάλτες Κληρικούς και Λαϊκούς.

Το παρών στις λατρευτικές συνάξεις έδωσαν άρχοντες του τόπου μας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων/νος Γύπαρης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Στυλιανός Μιχαηλάκης και κ. Ελένη Ζερβουδάκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο Δ/ντης των Καταστημάτων Κράτησης κ. Γεώργιος Κονταξάκης, ο  Ποινικολόγος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, παραδοσιακοί κρητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι του τόπου μας καθώς και πλήθος πιστών που συμμετείχε τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα για την πανδημία.Ευχαριστούμε για το πρόσθετο φωτ. υλικό τον κ. Ευτύχιο Μανιουδάκη.