Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Στην Κόρινθο ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας

Στην Κόρινθο ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας

Στην Κατηχητική σύναξη Πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με θέμα: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019 παρέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός μετά προσκλήσεως του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου.

Κεντρικός ομιλητής της πνευματικής συνάξεως ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Διάκριση και χαρίσματα-Εμπιστοσύνη στο Θεό».

Ο άγιος Καθηγούμενος με κατανοητό, περιεκτικό και ουσιαστικό θεολογικό λόγο, βοήθησε τους ακροατές να εισέλθουν στην πνευματική κλίμακα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής,σύμφωνα με την διδασκαλία του Αγ. Ιωάννη του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος.Πιο συγκεκριμένα ο Γέροντας Βαρθολομαίος,σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, ονόμασε την διάκριση ως την μεγαλύτερη των αρετών,και ειδικότερα ως το χάρισμα που συγκρατεί την ισορροπία στη ζωή του Χριστιανού.

Ως χάρισμα εννοείται η επίσκεψη της Θείας Χάριτος στον άνθρωπο, για την θερμότητα της πίστης του, ή ως καρπός εργασίας των εντολών και της καθαρότητας της καρδιάς του.Αν δεχθούμε ένα χάρισμα χωρίς πειρασμό κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στην απώλεια,καθώς παραμονεύει η έπαρση και η κενοδοξία.

Αυτό που χαρακτηρίζει τον διακριτικό άνθρωπο είναι η αγάπη προς όλους, τόνισε ο Άγιος Καθηγούμενος, και αυτό είναι έργο του πνευματικού πατέρα, ο οποίος με τον φωτισμό της θείας Χάριτος αποκτά την διάκριση να διακρίνει την λάθος πορεία ενός ανθρώπου, να ιεραρχήσει τα προβλήματα, που τον απασχολούν, και να τον πείσει να επανέλθει στον σωστό δρόμο.

Ο Γέροντας Βαρθολομαίος κατέληξε ότι, σκοπός του ανθρώπου είναι να διακρίνει, να αναζητά και να εμπιστεύεται το θέλημα του Θεού. Γιατί το μόνο που ζητά από εμάς ο Θεός είναι η πίστη, η εμπιστοσύνη και η προσπάθεια και τότε θα στείλει την Χάρη Του, να μας σκεπάσει και να μας ενισχύσει στον αγώνα μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους π.Βαρθολομαίο καθώς και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό για την παρουσία τους, διερμηνεύοντας και τα συναφή αισθήματα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Κλείνοντας την πνευματική αυτή σύναξη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου τόνισε ότι, χωρίς Θεό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γι᾿αυτό ας εμπιστευτούμε τον Θεό, που είναι η Αλήθεια,ζητώντας την Χάρη και την ευλογία Του.

DSC01373
DSC01378
DSC01389
DSC01383
DSC01387

πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου