Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Τα Εισόδια της Θεοτόκου και η εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Μητρόπολη μας

Τα Εισόδια της Θεοτόκου και η εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Μητρόπολη μας

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη μας, η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, Πολιούχου της πόλεως μας, ενώ παράλληλα τιμήθηκε και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίκεντρο της εορτής ήταν ο περικαλλής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, στον οποίο διακονεί ως Ιερατικός προϊστάμενος ο Πρωτ. Ευτύχιος Πετράκης, με συνεφημέριο τον Πρωτ. Στυλιανό Θεοδωρογλάκη και τον Διάκονο Δημήτριο Νερατζάκη, όπου το πρωί της Κυριακής, 21 Νοεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε του Όρθρου, και εν συνεχεία προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, Συλλειτουργούντος του Πρωτοσυγκελλεύοντος της Μητροπόλεως μας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Παν/τος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, ο Παν/τος  Αρχιμ. Αλέξιος Ιστρατόγλου, Ιερείς και Διακόνοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν συμπροσευχούμενοι, η Καθηγουμένη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής Γερόντισσα Θεοξένη, Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και πλήθος ευσεβών προσκυνητών τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος, παρέστησαν αντιπροσωπείες των Στρατιωτικών Μονάδων, ο  Βουλευτής κ. Βασίλειος Διγαλάκης εκ μέρους της κυβερνήσεως,  ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης,  εκπρόσωποι Περιφέρειας και της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, Προέδροι Συλλόγων καθώς επίσης και οι Διοικητές της Αστυνομικής Διευθύνσεως Χανίων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιπροσωπεία των Σαμαρειτών απο τον Ερυθρό Σταυρό καθώς και άντρες και γυναίκες με παραδοσιακές Κρητικές στολές από τον χορευτικό  σύλλογο “Βιγλάτορες” που ήταν στοιχισμένοι πέριξ της Εικόνος της Παναγίας μας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου ο οποίος  αναφέρθηκε στο λαμπρό πρόσωπο της Παναγίας μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο πιστός περιμένει από την Παναγία και Μητέρα του Θεού να γίνει στις θλίψεις του Παραμυθία, στα αδιέξοδα του Φανερωμένη και Σωτηρία, Ζωοδόχος Πηγή που θα τον δροσίσει στο καμίνι της ζωής, Γοργοϋπήκοος στα αιτήματα του, Πορταΐτισσα που θα του ανοίξει την θύραν της εξόδου από τα αδιέξοδα του, Οδηγήτρια που θα του δείξει τον ορθό δρόμο, Ελεούσα που θα τον λυτρώσει από τα προσωπικά και συλλογικά αμαρτήματα του…

Καταφεύγουμε στην Παναγία γιατί ως Έθνος και λαός έχουμε πονέσει πολύ και Εκείνη γνωρίζει καλά από πόνο, από δάκρυα, από θρήνο…

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου και της Επισήμου Δοξολογίας, τελέσθηκε στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της πόλεως μας, Επιμνημόσυνη Δέηση και η καθιερωμένη Κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του Γένους μας.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο τονίζοντας ότι η εορτή της Εισόδου της Θεοτόκου νοηματοδοτεί το έργο της Θείας Οικονομίας του Θεού στη γη. Προκαταγγέλει την έλευση του, προκηρύσσει την σωτηρία των ανθρώπων, προσφέρει χαρά και μας καλεί όλους μας διά της Εκκλησίας η οποία αποτελεί το σημάδι και την προστασία της υπέρβασης  του ανθρώπου να ζει και τα επουράνια. Σήμερα Εκκλησιάζεται όλη η ύπαρξη μας, Εκκλησιάζονται οι Άγιοι, Εκκλησιαζόμαστε εμείς και βρισκόμαστε μέσα στις αγκάλες    Της Κυρίας Θεοτόκου η οποία είναι Μητέρα του Χριστού και Μητέρα της Εκκλησίας…

Στην Ακολουθία του Εσπερινού παρέστησαν πλην των προαναφερομένων Αρχιμανδριτών, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως μας Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Περάκης, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Κορακιών Γερόντισσα Θεοφόρα, Κληρικοί της Μητροπόλεως μας και άλλων Μητροπόλεων, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο πρώην Υπουργός κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, καθώς και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Πριν το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε στον βαθμό του ψάλτη ένα πρόσωπο που διακονεί στο Ναό αφανώς, τον κ. Δημήτριο Θυμιανό.