Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Το «παρόν» συνάντησε το «παρελθόν» δίνοντας ραντεβού ….στο μέλλον!

Το «παρόν» συνάντησε το «παρελθόν» δίνοντας ραντεβού ….στο μέλλον!

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα χαρούμενο κλίμα με διάχυτη μια γλυκιά συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, παραμονή της Απόδοσης της Εορτής του Πάσχα, η τελετή βράβευσης των συνταξιούχων εκπαιδευτικών του σχολείου.

Παρόντες – ανταποκρινόμενοι με ιδιαίτερη χαρά από την πρώτη στιγμή που προσκλήθηκαν – συνταξιούχοι καθηγητές και καθηγήτριες, που με την ευκαιρία αυτή ο Θεός κατηύθυνε τα βήματά τους πίσω στον ευλογημένο τόπο του Αγίου Ματθαίου, μετά από πολλά πολλά χρόνια…

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, πλήθος ιερέων από όλη τη Μεγαλόνησο, ο Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς και ο πρώην Διευθυντής της κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, ο Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Χώρας και Πρόεδρος των Αποφοίτων της Σχολής π. Αντώνιος Σαπουνάκης, σύσσωμος ο Σύλλογος των διδασκόντων του σχολείου, οι ιεροσπουδαστές της Σχολής αλλά και δεκάδες άνθρωποι που συνέδεσαν κατά το παρελθόν τη ζωή τους με τη σημερινή Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο πρώην Διευθυντής π. Γεώργιος Μαρνέλλος και ο σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης κ. Γεώργιος Στριλιγκάς.

Όλοι μαζί, ιδιαίτερα συγκινημένοι και μετά την απονομή τιμητικού διπλώματος σε κάθε έναν ξεχωριστά από το Διευθυντή της Σχολής κ. Θωμά Παναγιώτου, είχαν να θυμηθούν και να «καταθέσουν» στιγμές από το παρελθόν, αναπολώντας τις μέρες που έζησαν και εργάστηκαν στον Άγιο Ματθαίο. Δεν παρέλειψαν να τονίσουν τους δεσμούς που μέχρι σήμερα τους ενώνουν καθώς νιώθουν τη ζεστασιά «μιας μεγάλης οικογένειας» να αποτελεί ακόμα τον συνεκτικό δεσμό μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την κοίμησή του, παρουσιάστηκε από μαθητές και καθηγητές του σχολείου ένα σύντομο αφιέρωμα στο μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη, πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Ιεροδιδασκαλείου και αργότερα υπηρέτησε τη Σχολή από τη θέση του Υποδιευθυντή.

Μίλησαν για τον «δάσκαλο» Ειρηναίο, τονίζοντας ότι «ο χρόνος δεν θα έφτανε για να αναλύσει κανείς τις πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του. Το έργο του ήταν και είναι πάντα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Η διδασκαλία του δεν έμεινε ποτέ κλεισμένη στους τοίχους της σχολικής τάξης. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε μια σχολική τάξη να χωρέσει τη φλόγα και την αγάπη που τον διαπερνούσε για ό,τι έκανε…»

Θυμήθηκαν πως συχνά με τη συνοδεία Ιεροσπουδαστών, ανέβαινε στις κορφές του Ακρωτηρίου, ύψωνε το Σταυρό και τελούσε υπαίθριες Λειτουργίες.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα μέσα από σχετικό φωτογραφικό υλικό, έγινε στους τελειόφοιτους μαθητές της σχολικής χρονιάς 2014-15, οι οποίοι βρέθηκαν στις 15 Οκτωβρίου 2014, σε μια από τις αγιασμένες κορφές του Ακρωτηρίου, πλάι στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, για να υψώσουν ένα μεγάλο Σταυρό εκεί, μιμούμενοι τον μακαριστό Γέροντα, εξήντα χρόνια από τότε που ο ίδιος, ως Υποδιευθυντής της Ιερατικής Σχολής Κρήτης οδηγούσε εκεί τους τελειόφοιτους μαθητές του και όλοι μαζί ύψωναν Σταυρούς και τελούσαν τη Θεία Λειτουργία.

Επισημάνθηκε επίσης πως και οι φετινοί μαθητές – στο πλαίσιο της εκπόνησης πρωτότυπων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσειακής Αγωγής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης – ασχολήθηκαν με το συγγραφικό έργο του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη ενώ με την αρωγή της ΟΑΚ βρέθηκαν στις 26/2/2016, στον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι, για να παρουσιάσουν τους «καρπούς» της δουλειάς τους, ανάμεσα σε άλλα σχολεία από τη Ρόδο και το Ηράκλειο.

Πολλοί μάλιστα από τους παρευρισκομένους, με αφορμή την ανάγνωση επιστολής του Ειρηναίου προς τους τότε μαθητές του, θυμήθηκαν με νοσταλγία τη σπουδαία αυτή μορφή, τον «παππού της Κρήτης» όπως τον αποκάλεσαν, που με το πέρασμά του «σημάδεψε» καθοριστικά τη ζωή και την πορεία τόσο των δασκάλων όσο και των μαθητών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση αυτή ανταποκρίθηκε σε μια πολύ σημαντική αρχή της εκπαίδευσης: την καλλιέργεια ήθους στους μαθητές, διδάσκοντάς τους ταυτόχρονα ότι η ευγνωμοσύνη ομορφαίνει τη ζωή και δίνει αξία σε αυτόν που την εκφράζει.

Η συγκινητική αυτή συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ευχή και την ελπίδα ο Πανάγαθος Θεός να χαρίζει υγεία και ευημερία στη μεγάλη «οικογένεια» του Αγίου Ματθαίου και να δώσει την ευκαιρία μιας νέας συνάντησης στο μέλλον!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ)

(Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Χανίων)

1 2 3 4 5 6 7

φωτ.υλικό: κ. Θωμάς Παναγιώτου