Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Δελτίον Τύπου Ενορίας Αγίου Λουκά 9/4/2024

Δελτίον Τύπου Ενορίας Αγίου Λουκά 9/4/2024

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΕΝΟΡΙΑ ΙΕΡΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ (ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ) ΧΑΝΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου Χανίων σε εκπομπή (8.4.2024 στον σταθμό Zarpa Radio 89,6 fm)σχετικά με την άρνηση της Ενορίας μας να «κάνει την απαλλοτρίωση» ο Δήμος στα ακίνητα (πορτοκαλεώνα) ιδιοκτησίας μας (απέναντι από τον Ιερό Ενοριακό Ναό) δηλώνουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι:

α) Σε σχέση με το πρόβλημα της στάθμευσης ο κ. Δήμαρχος παραπλανητικώς αναφέρθηκε στην δήθεν λύση της απαλλοτρίωσης ακινήτων της Ενορίας μας, που ως απαλλοτρίωση ούτε εκκρεμής είναι ούτε έχει κηρυχθεί για δημόσιο σκοπό δημιουργίας χώρου στάθμευσης (parking). Με την υπ’ αριθμ. 1/1993 Πράξη Εφαρμογής Πολεοδομικής Μελέτης κηρύχθηκαν υπό απαλλοτρίωση τα ακίνητα της Ενορίας μας για διαφορετικό νόμιμο σκοπό, δηλαδή αποκλειστικώς για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού, παιδικής χαράς, δημιουργία πλατείας και οδών. Είναι, λοιπόν, αναληθές ότι «το σχέδιο πόλεως προβλέπει στον συγκεκριμένο χώρο απαλλοτρίωση για τη δημιουργία κοινωφελών δράσεων είτε parking» και ότι αν απαλλοτριωθεί ο χώρος αυτός, μπορεί νόμιμα να γίνει, δήθεν, «ένας επιπλέον χώρος στάθμευσης», όπως αυτολεξεί δήλωσε ο κ. Δήμαρχος. «Κύριος οἶδεν» πώς θα κατάφερνε ο κ. Δήμαρχος να χρησιμοποιήσει νόμιμα ως χώρο parking ακίνητα που κηρύχθηκαν υπό απαλλοτρίωση για εντελώς διαφορετικό σκοπό χρήσης.  

Και μόνο τυχαία δεν ήταν η μη πρόβλεψη χώρου στάθμευσης ως σκοπός απαλλοτρίωσης στην Πράξη Εφαρμογής (1993). Είναι προφανής η επιπλέον κυκλοφοριακή επιβάρυνση, η περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση που θα προκληθεί στο εν λόγω σημείο της πόλης, αφού από δενδροφυτευμένος χώρος θα μετατρεπόταν σε απέραντο γκαράζ με προφανείς συνέπειες στην ποιότητα ζωής περιοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

β) Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ως αδικαιολόγητη δυσκολία την μη συνεργασία της Ενορίας για «να κάνουμε την απαλλοτρίωση». Δεν έχει αντιληφθεί ότι η ρυμοτομική απαλλοτρίωση του 1993 έχει πλέον παύσει να ισχύει εκ του νόμου, διότι από το 1993 ο Δήμος Χανίων παρέλειψε να κινήσει την νόμιμη διαδικασία για τον δικαστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης και για την εξόφληση της αποζημίωσης μέσα στις νόμιμες προθεσμίες· δηλαδή δεν έπραξε τίποτα εντός 5ετίας από την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής ή, άλλως, εντός 15ετών από της κηρύξεώς της (1993), σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ. 1 περ. α-β του νόμου 4759/2020.

Η Ενορία μας στις 24.3.2023 κοινοποίησε αίτηση προς το Δήμο, με την οποία ζήτησε να επανέλθουν οι αρχικές ρυθμίσεις του ρυμοτομικού σχεδίου για τα ακίνητά της (όροι, χρήσεις γης) και στον Δήμο έχει σταλεί έγγραφη οδηγία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που τονίζει, πλην άλλων, ότι οι απαλλοτριώσεις που δεν ολοκληρώθηκαν (αποζημιώθηκαν) μέσα στις παραπάνω προθεσμίες του νόμου 4759/2020 έχουν πάψει να ισχύουν αυτοδικαίως.

γ) Το ποσό των 600.000 €, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Δήμαρχος ως δήθεν προσφορά («τους κάναμε προσφορά»), δεν αφορά προσφορά του Δήμου προς την Ενορία για απευθείας εξαγορά, αλλά είναι το ποσό (για την ακρίβεια 562.000 €) που ζητά με δικαστική αίτησή του ο Δήμος να προσδιορισθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως ποσό αποζημίωσης (αντικειμενική αξία και όχι η μεγαλύτερη εμπορική αξία). Την αίτηση αυτή (που αποκαλεί «προσφορά») επικαλείται ως άλλοθι, καθώς ο Δήμος προσπαθεί τώρα -κατόπιν εορτής- να προχωρήσει τη δικαστική διαδικασία προσδιορισμού αποζημίωσης για μια απαλλοτρίωση που είναι εκ του νόμου καταργημένη και η οποία δεν μπορεί να έχει ως νόμιμο σκοπό την δημιουργία χώρου στάθμευσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Ενορία μας δηλώνει ότι δεν ανέχεται τοποθετήσεις είτε από τον κ. Δήμαρχο και κάθε άλλον συνεργάτη του ή οποιονδήποτε τρίτο, με τις οποίες επιρρίπτονται τεχνηέντως σε αυτήν πολιτικές ευθύνες του Δήμου για ζητήματα με τα οποία είτε η Ενορία δεν έχει σχέση είτε οφείλονται σε αδράνεια και πλημμέλειες της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

 

Χανιά, 9 Απριλίου 2024

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ενοριακού Ναού

Αγίου Λουκά (Κοιμητηρίου) Χανιών