Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Εκδήλωση για τη μεγάλη διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας

Εκδήλωση για τη μεγάλη διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας

Εκδήλωση για τη μεγάλη διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, με τίτλο “Νεομάρτυρες και Ρωμιοσύνη” παρουσίασε το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητροπόλεως το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2024.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφωνήσεις και παρουσίαση των ομιλητών και των χορωδιών από τον διευθυντή του γραφείου νεότητος π. Δημήτριο Δερμιτζάκη.

Ακολούθησαν ύμνοι της εορτής του Ευαγγελισμού από τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του π. Ιωάννου Μαστοράκη και ομιλία από τον Αιδ/το π. Ιωάννη Κουκουράκη με θέμα «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Ιερότητα της Μητρότητας».

Αμέσως μετά η ομιλία του συγγραφέα κ. Δημήτριο Ανδρικίδη με θέμα «Νεομάρτυρες και Ρωμιοσύνη» μας ταξίδεψε στην μαρτυρική εποχή της τουρκοκρατίας όπου η ζωή και οι αγώνες των Αγίων και ηρώων του έθνους μας προετοίμασαν την έναρξη της επανάστασης το 1821. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους τέσσερίς νέους μάρτυρες του Ρεθύμνου που φέτος εορτάζονται τα 200 χρόνια από τον αποκεφαλισμό τους. Η ομιλία ήταν εμπλουτισμένη με τραγούδια από τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως μας υπο τη διεύθυνση της Έλλης Παπαλιωνάκη-Παγωνίδου.

Με λόγια αγάπης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  μας κ. Δαμασκηνός  ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και τον κόσμο που παρευρέθηκε  τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ” λαό χωρίς ιστορία δεν μπορεί να σταθεί στην πορεία της ανθρωπότητας ” καθώς επισης προετρεψε να διαβάσουμε το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου “πονεμένη Ρωμιοσύνη’.

Την εκδήλωση επίσης έδωσαν το παρών ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας Παν/τος Αρχιμ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Γεώργιος Περάκης, Κληρικοί της Μητροπόλεως μας, ο Γεν. Διευθυντής της ΟΑΚ κ. Κων/νος Ζορμπάς και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστούμε για το φωτ. υλικό και βίντεο τον κ. Αντώνιο Τζατζάνη.

ΒΙΝΤΕΟ