Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη μας

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη μας

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη μας, η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, Πολιούχου της πόλεως μας, ενώ παράλληλα τιμήθηκε και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίκεντρο της εορτής ήταν ο περικαλλής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, στον οποίο διακονεί ως Ιερατικός προϊστάμενος ο Πρωτ. Ευτύχιος Πετράκης και  ο Διάκονος Δημήτριος Νερατζάκης.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου συμπροσευχουμένου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος του Παν/τος Αρχιμ.  Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης ο οποίος είναι Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισσας.

Με λόγια αγάπης καλωσόρισε στην Ιερά Μητρόπολη μας τον Ιεράρχη της όμορης Μητροπόλεως ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ο οποίος εν συνεχεία κήρυξε το Θείο Λόγο και με λόγια θεολογικά αναφερόμενος  στην Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Το πρωί της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου ε.έ.,  τελέστηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού και των Θεοφιλεστάτων Ευμενείας κ. Ειρηναίου και Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου,  Ιερείς και Διακόνοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων Μητροπόλεων, ενώ παρέστησαν συμπροσευχούμενοι Κληρικοί, Γερόντισες των Μοναστικών Αδελφοτήτων, Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος, παρέστησαν αντιπροσωπείες των Στρατιωτικών Μονάδων, ο  Βουλευτής κ. Βασίλειος Διγαλάκης εκ μέρους της κυβερνήσεως,  ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης,  Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, Προέδροι Συλλόγων καθώς επίσης και οι Διοικητές της Αστυνομικής Διευθύνσεως Χανίων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιπροσωπεία των Σαμαρειτών απο τον Ερυθρό Σταυρό καθώς και άντρες και γυναίκες με παραδοσιακές Κρητικές στολές που ήταν στοιχισμένοι πέριξ της Εικόνος της Παναγίας μας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης  κ. Ευγένιος ο οποίος  αναφέρθηκε στο λαμπρό πρόσωπο της Παναγίας μας.

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου  ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος ως Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης τίμησε με τον Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου,  τον Επιχειρηματία κ. Ιάκωβο Χονδράκη ο οποίος στηρίζει έμπρακτα και όποτε του ζητηθεί  το φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως μας.

Κατόπιν τελέσθηκε η καθιερωμένη επίσημη Δοξολογία και εν συνεχεία η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στους δρόμους της πόλεως μας με προπομπό την αστυνομία και με συνοδεία αγήματος στρατιωτών, της Μπάντας της 5ης Α/Μ ταξιαρχίας Πεζικού, της Μπάντας του Δήμου, σχολείων της πόλεως και παραδοσιακών συλλόγων.

Τελετάρχες των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας Παν/τος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Νικηφόρος Εικοσιδέκας,  ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος  της Μητροπόλεως μας Πρωτ. του Οικ. Θρόνου Γεώργιος Περάκης και ο  Αναπλ. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Γεώργιος Σεργάκης.

Μετά το πέρας της λιτανείας στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της πόλεως μας, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού και η καθιερωμένη Κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του Γένους μας.