Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Κων/νου και Ελένης στα Χανιά

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Κων/νου και Ελένης στα Χανιά

Η μνήμη των Αγίων ενδόξων Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων εορτάσθηκε σε πανηγυρίζοντες Ιερούς Ενοριακούς Ναούς και Παρεκκλήσια, το διήμερον 20ης και 21ης Μαίου έ.ε. , επίκεντρον του εορτασμού υπήρξαν ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας Χανίων και το ομώνυμο Παρεκκλήσιο στα Λενταριανά Χανίων.

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Χώρας Χανίων τελέστηκε την κυριώνυμο ημέρα της εορτής Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος Συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού.

Το νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας με χαρά καλωσόρισε στην Τοπική μας Εκκλησία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τονίζοντας την ευλογητή και τιμητική παρουσία του στην Μητρόπολη μας, τον οποίο όπως είπε πριν από δέκα ημέρες η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, τον εξέλεξε παμψηφή. Είναι χαρά ιδιαίτερη καθώς τον Σεβασμιώτατο τον γνωρίζουμε πάρα πολλά χρόνια, είναι χαρά πολύ μεγάλη γιατί έχει πολλούς μαθητές, είναι χαρά ακόμη περισσότερη διότη η Κρήτη και η Αυστραλία κάτω από την σκέπη της Μητρός Εκκλησίας ενώνονται, πορεύονται και συμπορεύονται….

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ο οποίος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας τονίζοντας ότι έχει μία καρδιά γεμάτη αδελφοσύνη, γεμάτη κατανόηση, γεμάτη από την χαρά της Αναστάσεως και ότι έχει απέναντι στο πρόσωπο του μεγάλη ευγνωμοσύνη γιατί ήταν ένας εκ των Αρχιερέων που τον τίμησε με την Αγία του ψήφο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ζωή των Αγίων που τιμάει η Εκκλησία μας σήμερα.

Πριν το τέλος του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσέφερε στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο

Στη συνέχεια ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων στους δρόμους της περιοχής πέριξ του Ιερού Ναού.

Το παρών στην Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία έδωσαν οι Αρχές του Τόπου μας.

Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα την παραμονή της εορτής των Αγίων Κων/νου και Ελένης πανηγύρισε το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη τους στα Λενταριανά Χανιών.

Δεκάδες εκατοντάδες νέοι και νέες πηγαίνοντας στα σχολεία τους , καθημερινά σταματούν στο μικρό αυτό παρεκκλήσιο προκειμένου να αιτηθούν στους Αγίους την βοήθεια τους τόνισε ο Ιερατικός Προϊστάμενος της Ενορίας Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, ευχαριστώντας όλο τον κόσμο που πλημμύρισε τον Ναό συμμετέχοντας στην πανηγυρική λατρευτική σύναξη.

Στη συνέχεια το Θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Νεκτάριος Χριστοδουλάκης.

Κατόπιν προσφέρθηκε από την Ενορία και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παραδοσιακό κέρασμα προς όλο τον κόσμο, ενώ ακολούθησε και μουσικοχορευτικό κρητικό γλέντι με το συγκρότημα των αδελφών Νικολουδάκη και τους χορευτές από τον Λαογραφικό Όμιλο Χανίων.

Το διήμερο της πανηγύρεως μεταδόθηκε ζωντανά από τον ραδιοφωνικό μας σταθμό Μαρτυρία.

Ευχαριστούμε για το πρόσθετο φωτ. υλικό τον κ. Ευτύχιο Μανιουδάκη και για το βίντεο τον κ. Αντώνιο Τζατζάνη