Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην ημερίδα του Economist για τον θρησκευτικό τουρισμό

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην ημερίδα του Economist για τον θρησκευτικό τουρισμό

Το διεθνές συνέδριο του Economist  για τον θρησκευτικό τουρισμό, με τίτλο «Ενθαρρύνοντας τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της εποχής των πανδημιών», διεξήχθη με φυσική παρουσία στα Χανιά, με τη στήριξη του ΕΟΤ την Παρασκευή   6 Μαΐου 2022, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σημαντικές πτυχές του. . θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορεί να ολοκληρωθεί η χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσεως. 

Στο συνέδριο που έλαβε χώρα στην Πλατανιά ομίλησαν:

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (βιντεοσκοπημένο μήνυμα) τονίζοντας ότι περισσότεροι από 200 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο για θρησκευτικούς λόγους, χαιρετίζοντας παράλληλα τις εργασίες του συνεδρίου του Economist για τον θρησκευτικό τουρισμό που διεξάγεται στα Χανιά. Υπογράμμισε το νόημα της ιεραποδημίας ως κεντρικό πτυχή της χριστιανικής ταυτότητας. Σημείωσε ότι κάθε φορά που εγκαταλείπουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας γινόμαστε πιο ευάλωτοι αλλά και πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και νέες αποκαλύψεις για το βάθος των πραγμάτων. «Αυτό ισχύει για κάθε προσκύνημα.Ό,τι συμβαίνει καθ’ οδόν δεν είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που θα ζήσουμε όταν φτάσουμε στον προορισμό μας».

Τέλος, χαρακτήρισε ευγενές και σπουδαίο το έργο όσων υποδέχονται και φροντίζουν τους προσκυνητές, είτε πρόκειται για επαγγελματίες είτε για απλούς ανθρώπους.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, υπέρτιμος και Έξαρχος Ευρώπης κ. Ευγένιος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός.

Η κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων (διαδ. συμμετοχή), ο κ. Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού (διαδ. συμμετοχή), ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (βιντεοσκοπημένο μήνυμα), η κ. Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού (διαδ. συμμετοχή), ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) και πλήθος εξαιρετικών ομιλητών.

Ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση του θρησκευτικού και του προσκυνηματικού τουρισμού με τη λαϊκή θρησκευτική και τη ζωή των τοπικών κοινωνιών έδωσε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο Σεβ. Ο Ποινενάρχης μας  κ.Δαμασκηνός, τονίζοντας   ότι η παράδοση του λαού δεν διδάσκει μόνο, αλλά και παράγει πολιτισμό, γεγονός που κάθε επισκέπτης θαυμάζει και προσπαθεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία που επισκέπτεται. Μίλησε για την ανάγκη να κρατάμε αλώβητες τις παραδόσεις μας καθώς και τις ιδιαιτερότητές μας, ενώ ακόμη αναφέρθηκε στη σημασία της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και των θρησκευτικών πανηγύρεων και έκλεισε με μία μαντινάδα: ” Γεμάτη είναι η Κρήτη μας Ναούς και Μοναστήρια, ύμνους, ψαλμούς, θυμιάματα, χαρές και πανηγύρια».

Τον Σεβασμιώτατο, συνόδευαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως μας Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Περάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Πλατανιά Πρωτ. Δημήτριος Παρασκάκης και ο Δ/ντης του Γραφείου Τύπου και της Ρ/Σ Μαρτυρίας κ. Ευστράτιος Χατζηδάκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΑΝΙΑ (1)