Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στο Κιλκίς για τα 100 χρόνια από τη μάχη του Σκρα

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στο Κιλκίς για τα 100 χρόνια από τη μάχη του Σκρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου εορτάστηκε η επέτειος της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την περήφανη και καθοριστικής σημασίας μάχη που κατήγαγε ο Ελληνικός Στρατός στο Σκρά του Δήμου Παιονίας νομού Κιλκίς.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός ενώ της λαμπρής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημήτριος, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Αμφότεροι, προσκληθέντες υπό του Ποιμενάρχου της Γουμένισσας, αφού στην ιστορική μάχη που αποτέλεσε γεγονός εντυπωσιασμού τόσο για τις συμμαχικές όσο και για τις εχθρικές δυνάμεις, έπεσαν υπέρ της πατρίδος πολλοί στρατιώτες από τις Σέρρες και την Κρήτη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Μητροπολίτου κ. κ. Δημητρίου πριν την τέλεση της Δοξολογίας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε η τελετή μπροστά στο μνημείο του ορεινού οικισμού, με τους Μητροπολίτες να τελούν τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων Ηρώων, την ανάγνωση των ονομάτων που έπεσαν στην φονική μάχη και την κατάθεση στεφάνου από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας. Η τελετή έκλεισε με παρέλαση Πολιτιστικών Συλλόγων της Κρήτης και της Λέσβου.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης τόνισε μεταξύ των άλλων: “Με την εξαιρετικά βαρύνουσα και συμβολική δική σας παρουσία, όλοι εμείς οι συμπατριώτες και απόγονοι εκείνων που έπεσαν στο καθήκον για την Πατρίδα, τιμούμε τη μνήμη τους. Τη μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία μαχόμενοι για το Έθνος και την παγκόσμια Ειρήνη. Μα πάνω απ’ όλα για την ελευθερία. Την ελευθερία του Έθνους μας και όλου του κόσμου”.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι πρόγονοι μας απέδειξαν και μας καλούν και εμάς σήμερα να κάνουμε το ίδιο, ότι είμαστε άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων, γιατί σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων.

“Γράφτηκε εδώ, στο Σκρα, μία από τις πιο μεγάλες και λαμπρές σελίδες της ιστορίας” είπε χαρακτηριστικά ο εξοχώτατος Πρόεδρος και υπεγράμμισε το μήνυμα ενότητας, αφοσίωσης στο καθήκον και αυτοθυσίας που έστειλαν οι πρόγονοι μας.

“Τούτος ο τόπος, ο Ιερός τόπος της Μακεδονίας, μας διδάσκει ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε και την ιστορία μας και τους αγώνες των προγόνων μας και δηλώνουμε απερίφραστα ότι το κάνουμε” είπε και έστειλε μήνυμα στην γείτονο χώρα ότι εάν θέλει να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαική Ένωση οφείλει να σεβαστεί έναν απαράβατο όρο, που είναι ο σεβασμός της ιστορίας, καθώς ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο ανέχονται τάσεις αλυτρωτισμού.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών αλλά και τους λιγοστούς κατοίκους του ακριτικού και ορεινού οικισμού που επιμένουν μέχρι και σήμερα να φυλάττουν θερμοπύλες στο Σκρά της Παιονίας.

Πηγή:www.romfea.gr

Περισσότερο φωτ. υλικό εδώ