Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Πανηγυρικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Γεώργιο τον Διβόλη

Πανηγυρικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Γεώργιο τον Διβόλη

Με κάθε λαμπρότητα εόρτασε η Ενορία Αλικιανού τον τοπικό μας Άγιο Γεώργιο τον Διβόλη.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος συνιερούργησε μετά του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Διβόλη, εκ Φολεγάνδρου καταγομένου και ο οποίος μαρτύρησε το 1866.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο έλαβαν μέρος πλήθους  Ιερέων της περιοχής, προεξάρχοντος αυτών του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου μας Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, συμπροσευχούμενου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαφίτας κ. Δημητρίου, ενώ παρά την πίπτουσα βροχή,το παρών έδωσαν μαθητές  των Εκπαιδευτηρίων όλων των Βαθμίδων της περιοχής, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Αντιδημάρχος Χανίων κ. Γεώργιος  Κουκλάκης, εκπρόσωποι  τοπικών φορέων και πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθους ευσεβών  πιστών.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν τη Σύρο, τη Μύκονο και τη Φολέγανδρο με την Κρήτη, τη Σύρο, ως τόπο καταφυγής των Κρητικών Επαναστατών, και μάλιστα του Χατζή-Ανδρέα Κριαρά, τον Πρόεδρο της Καγγελαρίας, που κήρυξε την Επανάσταση στην Κρήτη το Μάη του 1821, στην Παναγία Θυμιανή στα Σφακιά, ο οποίος από το 1830 έζησε, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Ερμούπολη, όπου αξιώθηκε να προστατεύσει τον πρόσφυγα Κυριάκο Βενιζέλο και να γνωρίσει νήπιο τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, πέθανε σε βαθύτατα γηρατιά, 107 ετών, και κηδεύθηκε με δημόσια δαπάνη, τον επικήδειο λόγο προς τιμή του οποίου εξεφώνησε ο πολύς Αρχιεπίσκοπος Σύ­ρου Αλέξανδρος Λυκούργος, τη Μύκονο, ως νησί στο οποίο κατέφυγε και διέμεινε επί 30 χρόνια με την οικογένειά του ο εκ Σφακίων καταγόμενος Άγιος Νεομάρτυς Μανουήλ, πριν μαρτυρήσει το 1792 στη Χίο, και τη Φολέγαδρο, νησί στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ιερέας Νικόλαος Διβόλης, ο πατέρας του Νεομάρτυρα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαχρονική σημασία της προσφοράς των Νεομαρτύρων για τη διατήρηση της πίστης, της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας, και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό για την πρόσκλησή του.
Μετά το πέρας της Θείας Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ μετέβη και προσεκύνησε το πλησίον του Ναού Παρεκκλήσιο, που έχει ανεγερθεί στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου, του Διβόλη.


Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ παρακολούθησε  Συναυλία από τη Χορωδία Ενηλίκων της Ενορίας του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού στο Πολιτιστικό  Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

Σημειώνεται ότι οι Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των Γ΄ Χαραλαμπείων, που διοργανώνει η Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών, με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου της και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας  Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη.από 28 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου.