Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Σε Ασή Γωνιά και Εξώπολη η λαμπρή πανήγυρις για τον Άγιο Γεώργιο και το έθιμο του αρμέγματος & της ευλογίας των προβάτων

Σε Ασή Γωνιά και Εξώπολη η λαμπρή πανήγυρις για τον Άγιο Γεώργιο και το έθιμο του αρμέγματος & της ευλογίας των προβάτων

Χιλιάδες πιστοί και εφέτος πλημμύρισαν την Ασή Γωνιά και την Εξώπολη Αποκορώνου για να προσκυνήσουν στη χάρη του Αγίου Γεωργίου όπου είναι αφιερωμένοι οι Ναοί και η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα και παράλληλα να βιώσουν το έθιμο του αρμέγματος και της ευλογίας των προβάτων.

Είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Αναβιώνει κάθε χρόνο στο ορεινό χωριό της Ασή Γωνιάς. Οι κάτοικοι του χωριού, κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφίας τους, τηρούν ευλαβικά την παράδοση. Αρμέγουν τα ζώα τους δίπλα στην εκκλησία του Άη Γιώργη και μοιράζουν το γάλα στους προσκυνητές. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία παίρνουν μέρος ακόμη και τα παιδιά των κτηνοτρόφων, μαθαίνοντας έτσι να αναβιώνουν το έθιμο.

Στην Ασή Γωνιά όπου διακονεί ο π. Βασίλειος Χατζηδάκης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός τέλεσε την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Πριν της Απολύσεως η Ιερά εικόνα του Αγίου συνοδευόμενη από στρατιωτικό άγημα, και κρατώντας την στα χέρια κρητικοί με παραδοσιακές στολές, λιτανεύτηκε στους δρόμους του χωριού με τον Σεβασμιώτατο να μοιράζει την ευλογία του.

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης και τοπικοί φορείς.

Στην Εξώπολη Αποκορώνου στον Ιερό Ναο του Αγίου Γεωργίου στο Αργυρομούρι ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης τέλεσε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ομίλησε για τον Άγιο Γεώργιο. Κατόπιν ευλόγησε τα κοπάδια των κτηνοτρόφων.

Ευχαριστούμε για το φωτ. υλικό τον κ. Ελευθέριο Δημητρακόπουλο, τον κ. Αντώνιο Καπαδουκάκη, την κ Μανουέλα Πάγκαλου, τον πολιτιστικό σύλλογο Εξωπόλεως ”Η Παναγιά”, την σελ. στο fb Aσή Γωνιά…Άγιος Γεώργιος ο Γαλατάς…