Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Τα Εισόδια της Θεοτόκου και η εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Μητρόπολη μας

Τα Εισόδια της Θεοτόκου και η εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Μητρόπολη μας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της Παναγίας στα Χανιά, όπου  ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Ανήμερα της Θεομητορικής εορτής τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων κ.κ. Δημήτριος  συλλειτουργούντων  των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ,  Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχίου,  Ιεραπύτνης και Σητείας  κ.κ. Κυρίλλου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  κ.κ. Δαμασκηνού.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Πριγκιποννήσων όπου στο μεστό από θεολογικά μηνύματα και επίκαιρο λόγο του, μίλησε με ενάργεια και ζωντάνια για το τίμιο πρόσωπο της Παναγίας, για το νόημα της εορτής, ευχόμενος η Προστάτης του Γένους μας Θεοτόκος της οποίας τα Εισόδια τιμήσαμε και πάλι εφέτος, να μεσιτεύσει στον Υιό της και Θεόν μας, να μας αξιώσει όλους κατά το μερίδιον της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής μας ευθύνης, στη διαμόρφωση αυτής της πνευματικής αυτής ακαλαισθησίας, να εισέλθουμε σε ψυχική ατμόσφαιρα μετανοίας, η οποία ποτέ δεν μένει άνευ του ελέους και των οικτιρμών του Θεού.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος  Ποιμενάρχης μας  κ.κ. Δαμασκηνός καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους μετέχοντες Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, Πανοσιολογιωτάτους Αρχιμανδρίτες και Κληρικούς, καθώς και τον τελετάρχη και συντονιστή της πανηγύρεως Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο μας Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη, μαζί με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτ. Γεώργιο Περάκη και Πρωτ. Κων/νο Θωμαδάκη, τους Άρχοντες και τον ευλογημένο Λαό της πόλεως μας, ευχόμενος σε όλους χρόνια πολλά.
Ακολούθησε η επίσημος Δοξολογία στον Μητροπολιτικό μας Ναό και κατόπιν πραγματοποιήθηκε  η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου συνοδευόμενη από αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην οποία, εκτός από τους πέντε Συλλειτουργούντες Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης, έλαβε μέρος πλειάδα κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, οι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.
Κατά τη λιτάνευση τελέσθηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας έμπροσθεν του Δημαρχείου Χανίων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλειος Διγαλάκης.
Μετά το πέρας της λιτανεύσεως τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο πεσόντων.

 Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο Χανίων  μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και στην ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Πόλη μας.

Την μουσική εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,  ο Δήμος Χανίων,  το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, οι Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων Ν. Χανίων.

Η εκδήλωση που συντόνισε ο κ. Ιωσήφ Μαρκάκης ειδικός συνεργάτης Π.Ε. Χανίων σε θέματα δημοσίων σχέσεων, ξεκίνησε με παραδοσιακά τραγούδια από την αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων ”ο Άγιος Πολύκαρπος” και συνεχίστηκε  με την εξαίρετη  θεολογική ομιλία για τα Εισόδια της Παναγίας από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο μας Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε  απονομή ευαρεσκειών από την Ιερά Μητρόπολη μας προς  στους Διοικητές των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του Νομού Χανίων, όπως και στην ηγεσία της Τοπικής Αστυνομίας καθώς και στον πρώην Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

Συγκεκριμένα την Ευαρέσκεια της Ιεράς Μητροπόλεως μας απένειμε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προς τον Ταξίαρχο Στυλιανό Γασπαράκη, προς τον Αρχιπλοίαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο, προς τον Διοικητή της 115 Π.Μ. Ευάγγελο Τζήκα, στον Υποστράτηγο Αντώνιο Ρουτζάκη, στον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Παρασκευά Χηνόπουλο, στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη και στον πρώην Δήμαρχο Χανίων κ. Αναστάσιο Βάμβουκα.

Στη συνέχεια η μπάντα της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού ανέλαβε μουσικά την σκυτάλη όπου ακούστηκαν παλαιά αγαπημένα τραγούδια.

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο

 

 

Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό τον κ. Ευτύχιο Μανιουδάκη, τον κ. Παύλο Μπουζάκη και τον κ. Αντώνιο Τζατζάνη.