Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Δελτίον Τύπου απάντηση στον Δήμαρχο Χανίων

Δελτίον Τύπου απάντηση στον Δήμαρχο Χανίων

19 Σεπτεμβρίου 2022

Κ. Δήμαρχε,

Με την υπ΄αρίθ. 36/26-8-2022 επιστολή σας για την οποία έμεινα κατάπληκτος για το ύφος αυτής και με την οποία μας εγκαλείτε εμμέσως πλην σαφώς ότι εξαπατήσαμε τον Δήμο για την παραχώρηση 35 στρ. ιδιοκτησίας εκ κληροδοτήματος της Ενορίας Κουνουπιδιανών Ακρωτηρίου έχουμε να σας πληροφορήσουμε τα ακόλουθα και βεβαίως προς κάθε κατεύθυνση για να δοθεί απάντηση ολοκληρωμένη προς κάποιους ανθρώπους της περιοχής οι οποίοι συνήθως εξ ιδίων τα αλλότρια μεριμνούν και τυρβάζουν μη θέλοντας να μπουν στον κόπο να μάθουν την ιστορία του θέματος ως έχει αλλά περιορίζονται στην ελλιπή και μονομερή απάντησή Σας.

Κύριε Δήμαρχε,

Σε ερώτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί του αγροτεμαχίου από του έτους 2013, η Ενορία Κουνουπιδιανών αν και είχε ανάγκη χρημάτων για την αποπεράτωση του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου με την υπ΄αρίθ. 22/27-3-2013 επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης- τμήμα κληροδοτημάτων- απάντησε ότι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ωσαύτως, με την υπ΄αρίθ. 4/15-3-2018 απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ζητήθηκε από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο η μεταβίβαση της κυριότητος της γης γεγονός το οποίο απερρίφθη εκ του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και επέτρεπε μόνο την χρήση και ουχί την κυριότητα. Δυστυχώς, στη με αρίθ. 4/15-3-2018 απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ουδέν αναφέρθηκε ότι ήταν κληροδότημα με συγκεκριμένη χρήση γεγονός το οποίο παραπλάνησε το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, το οποίο έλαβε απόφαση την παραχώρηση χρήσης και όχι της κυριότητας, πράγμα το οποίο και αυτό νομικώς πάσχει. Κατά τη συμβουλή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την διαχείριση του εν λόγω ακινήτου έχει αποκλειστικά και μόνο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Άλλωστε, κ. Δήμαρχε, είναι γνωστά τα γεγονότα της Εκκλησιαστικής περιουσίας επί της τότε Κυβερνήσεως και η στάση της έναντι της Εκκλησίας.

Να σας υπενθυμίσω και κάτι άλλο! Γνωρίζετε ότι το μισό Κοιμητήριο στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου Κατσιφαριανών που ανήκει στο Δήμο είναι ενέχυρο στο υπερταμείο; Δηλαδή και τους κεκοιμημένους επώλησαν; Να ο λόγος για τον οποίον παραχωρήσαμε τη χρήση ως μη οφείλαμε και σε καμία περίπτωση την κυριότητα που εζήτησε ο Δήμος με την υπ΄αρίθ. 19552/25-4-2019 επιστολή, η οποία κατετέθη με το 2051/10-9-2019 ημέτερο πρωτόκολλο.

Κατόπιν τούτου, επειδή η απόφασή σας ζητούσε την παραχώρηση της κυριότητος απεστάλη εκ νέου προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για να αποφανθεί σχετικά. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο απεφάσισε αρνητικά με την αιτιολογία ότι ήδη έχει προσφέρει πάρα πολλά προς την Πολιτεία και ότι έχει ανάγκη να υλοποιήσει το κοινωνικό και ποιμαντικό της έργο.

Και ερχόμαστε επί του προκειμένου καθώς, κ. Δήμαρχε, με την επιστολή σας –δεν θα ήθελα να την χαρακτηρίσω- μας διδάσκετε πως θα διοικήσουμε την Ενορία και τη Μητρόπολη προφανώς σύμφωνα με τη δική σας ερμηνεία και ουχί την πρέπουσα.

Σας λέμε, λοιπόν, ότι ό,τι πράξαμε ήταν νομιμότατο και αφού διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον και πληροφορηθήκαμε την διαθήκη ρωτήσαμε εκ νέου την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την υπ΄ αρίθ. 66/16-8-2022 επιστολή και μας είπε να μην προχωρήσουμε, όπερ και εγένετο. Σημειωτέον ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ενημερωθεί για την πρόθεση και το ενδεχόμενο πώλησης με σκοπό να διατεθεί το τίμημα για τους συγκεκριμένους φιλανθρωπικούς σκοπούς της διαθήκης και μάλιστα προ πολλών ετών. Όμως, κ. Δήμαρχε, και εσείς και οι συνεργάτες σας δεν αναφέρατε αυτό το γεγονός αλλά περιοριστήκατε μόνο στη μονομερή πληροφόρηση ότι η Ενορία υπαναχώρησε και δεν παραχωρεί το ακίνητο.

Λυπάμαι, κ. Δήμαρχε, αλλά δυστυχώς χάνετε την ψυχραιμία σας και διατυπώνετε κάθε λογής προσβλητικά και αβάσιμα τα οποία σας εκθέτουν.

Αντίθετα, κ. Δήμαρχε, δεν αναφέρατε για τους παράνομους δρόμους τους οποίους οφείλετε να έρθετε σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την νομιμοποίησή τους. Άλλωστε, βαρύνει η αστική και ποινική ευθύνη για ό,τι συμβεί αποκλειστικά και μόνο τον Δήμο εκτός και αν υποχρεωθούμε εκ του νόμου να τον κλείσουμε πράγμα το οποίο επιθυμούμε να αποφύγουμε εάν βεβαίως εσείς πράξετε τα νόμιμα. Μη περιμένετε να γίνει κάποιο ατύχημα για να ευαισθητοποιηθείτε.

Όσο για μία ομάδα συμπολιτών οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι τους πάντες να οδηγήσουν στον Καιάδα τους συμβουλεύω να ελέγχουν και τις δύο πλευρές, να ενημερώνονται όπως πρέπει για κάθε θέμα για να μην εκτίθενται όταν γράφουν τα ονόματά τους και δεν έχουν ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο.

Η Εκκλησία έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία αλλά δυστυχώς ουδείς το αναγνωρίζει. Ακόμα και τώρα πού εορτάζουμε τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή δεν αναδεικνύεται, προφανώς εσκεμμένως, ότι τα 3/5 της Εκκλησιαστικής Περιουσίας μοιράσθηκαν στους πρόσφυγες.

Να μην είστε, λοιπόν, αγνώμονες στην Εκκλησία και τούς κληρικούς οι οποίοι συνεχίζουν μία παράδοση αυτοθυσίας και διακονίας ζηλευτής. Ας βγάλουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία όλοι και τότε θα δούμε αν βάζουμε χρήματα στην τσέπη ή όχι.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Κουνουπιδιανών και ο Εφημέριος π. Νικηφόρος και έχουν δοκιμαστεί για την τιμιότητά τους και την αγάπη τους στην Εκκλησία και το λαό. Έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της Μητροπόλεως ως και τη στήριξή της.

Και κάτι ακόμα, κ. Δήμαρχε, ανακαλέσετε δημοσίως τις φράσεις περί παρανομιών και συνεργατών, όπως εκφράσατε σε τοπικό ραδιόφωνο, και περιοριστείτε στα όρια της αρμοδιότητάς σας.

Επιφυλασσόμενος να σας ενημερώσουμε για όσα η Εκκλησία έχει προσφέρει έως σήμερα θα επανέλθω μήπως και κάποιοι αγνώμονες πειστούν.

Μετά τιμής και ευχών

Ο Κυδωνίας και Αποκορώνου

Δαμασκηνός