Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Εγκαίνια στο Μουσείο Μικρασιατών παρουσία τεσσάρων Ιεραρχών

Εγκαίνια στο Μουσείο Μικρασιατών παρουσία τεσσάρων Ιεραρχών

Εγκαινιάστηκε χθες στο κέντρο των Χανίων επί της οδού Σφακίων αρ. 25, το Μουσείο Στέγης, Eρευνας και Πολιτισμού της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Aγιος Πολύκαρπος”.


Ο Αγιοσμός τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρυούλων της Μικράς Ασίας κ. Παντελεήμονα συμπροσευχουμένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριπόλεως  κ. Θεοφύλακτου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαφίτας κ. Δημητρίου, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου μας Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, Κληρικών, της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Γερόντισσας Θεοξένης και πλήθους  κόσμου.

Με συγκίνηση για τις Αλησμόνητες πατρίδες που έχει την τιμή να διακονεί στα Βουρλά, αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμονας.

Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά,  «θεωρώ ιδιαίτερη την ευλογία στο πρόσωπο το δικό μου γιατί βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα όχι απλά κατοίκους της ευλογημένης αυτής νήσου, αλλά γιατί σε αυτή κατοικούν και πολλοί που κατάγονται από την μαρτυρική επαρχία μου τα Βουρλά της Μικράς Ασίας και χαίρω ιδιαίτερα γιατί αυτοί οι άνθρωποι που άθελα τους ξεριζώθηκαν από τις όχι ξεχασμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες και μεταφυτεύτηκαν εις την μητροπολιτική Ελλάδα. Εφεραν στην πατρίδα όλες αυτές τις ιερές παραδόσεις, έφεραν την πίστη τους, έφεραν την γλώσσα την ελληνική ανόθευτη, έφεραν τα ιερά όσια μέσα στον πρόχειρο μπόγο με τον ρουχισμό τους πάνω στην πλάτη  και μέσα σε αυτόν να κρύβουν ένα ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο, ιερά λείψανα, για να τα φέρουν και να τα σώσουν στη νέα πατρίδα».

Με συγκίνηση αναφέρθηκε  στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων κα Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη τονίζοντας ότι «όλα τα ιερά κειμήλια που συλλέξαμε και θα δείτε είναι θησαυροί της καρδιάς, είναι θησαυροί για εμάς μεγάλοι, γιατί είναι τα πατρογονικά μας. Με πολύ αγάπη φροντίζουμε εδώ στην πόλη των Χανίων να διατηρούμε ψηλά το ήθος, τις αξίες και ότι μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και παράλληλα να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας την αγάπη για την Μικρά Ασία».
Η ίδια συνεχίζοντας αναφερόμενη στον χώρο του Μουσείου  επεσήμανε ότι παραχωρήθηκε από την μακαριστή Άννα Νικολουδάκη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων  και ο Σεβασμιώτατος  μας ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής,  μας το παραχώρησε  ως προς την χρήση, με την στήριξη και βοήθεια όλο αυτό τον καιρό  και του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου μας».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

Ευχαριστούμε για το πρόσθετο φωτ. υλικό τον κ. Ευτύχιο Μανιουδάκη και κ. Αντώνιο Τζατζάνη