Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΓΓΕΛΗ, ΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΡΕΘΥΜΝΗ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝΤΩΝ 27 και 28 Οκτωβρίου 2022

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΓΓΕΛΗ, ΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΡΕΘΥΜΝΗ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝΤΩΝ 27 και 28 Οκτωβρίου 2022

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η Ιερά Πανήγυρις των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Ναό τους που δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως Ρεθύμνης, όπου και φυλάσσονται, ως ο πολυτιμότερος θησαυρός της τοπικής Εκκλησίας Ρεθύμνου, οι Τίμιες Κάρες τους.

Το εσπέρας της Τετάρτης 26ης Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος τέλεσε τον προεόρτιο Εσπερινό μετά του Παρακλητικού Κανόνος προς τους Αγίους Τέσσερις Νεομάρτυρες.

Το εσπέρας της παραμονής της Εορτής, Πέμπτης 27ης Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, μετά πλήθους κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς  και πλήθους του λαού, υπεδέχθη το πρώτον από της νέας αυτού θέσεως τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, ο οποίος χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής των Αγίων.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου προσεφώνησε με θερμούς λόγους αγάπης και σεβασμού τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, τον επί δωδεκαετίαν όλην αρχιερατεύσαντα στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και ευχήθηκε οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες να παραμένουν εσαεί προστάτες, έφοροι και πρεσβευτές υπέρ αυτού και της εκκλησιαστικής αυτού διακονίας στο έργο της Αγίας μας Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος στην αντιφώνησή του εξέφρασε τη χαρά του, διότι ευρίσκεται, για μία ακόμη φορά, σε τόπο γνώριμο, μαζί με πρόσωπα οικεία, και ευχαρίστησε τον Θεόν για όλες τις δωρεές και τις ευεργεσίες Του, προτρέποντας και παρακαλώντας όλους τους ανθρώπους να είναι συνδεδεμένοι με τους Αγίους Τέσσερις Νεομάρτυρες, οι οποίοι είναι ανύστακτοι πρεσβευτές στο Θρόνο του Θεού για όλους. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Πρόδρομο για την πρόσκληση να παρίσταται εφέτος στην Πανήγυρι από της θέσεως της νέας εκκλησιαστικής του διακονίας και του ευχήθηκε πολύκαρπη και καλλίκαρπη Αρχιερατεία εις δόξαν Θεού και έπαινον της Εκκλησίας.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, Παρασκευής 28ης Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος  κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και ακολούθως τέλεσε την Θεία Λειτουργία της Πανηγύρεως, πλαισιούμενος υπό πλήθους κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς.

Στις Ιερές Ακολουθίες μετείχε και ο νέος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Νήφων Βασιλάκης, τον οποίο ο Μητροπολίτης  καλωσόρισε με θερμούς λόγους, μνημονεύοντας την πολυετή συνεργασία τους στα Συνοδικά Σέκρετα της Εκκλησίας Κρήτης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων τελέσθηκε η Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου της πόλεως Ρεθύμνης και στη συνέχεια η καθιερωμένη Παρέλαση με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.Στις ανωτέρω τελετές παρέστησαν ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, εξοχώτατος κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι Βουλευτές Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης και κ. Ανδρέας Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι επικεφαλής τωντοπικών Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργιος Κοντάκης, Αντιπρυτάνεις και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του τόπου.

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, πραγματοποιήθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και η καθιερωμένη Λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στους δρόμους της πόλεως Ρεθύμνης. Κατά τον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ενώ στη Λιτάνευση έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος.

Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Πρόδρομος, από τα προπύλαια του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς Ρεθύμνης και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών της Κρήτης, τους τοπικούς Άρχοντες, τους παραδοσιακούς συλλόγους και τοπικούς φορείς και εν γένει προς όλους όσοι συμμετείχαν στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Πανηγύρεως, εκφράζοντας έτσι την τιμή προς τους Αγίους , αλλά και προς τον τόπο  και τους ευγενείς και αρχοντικούς ανθρώπους του.