Αρχική > Ροή Ειδήσεων > Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγ. Νικολάου Πλανά και Χειροθεσία Αρχιμανδρίτου στην Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων

Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγ. Νικολάου Πλανά και Χειροθεσία Αρχιμανδρίτου στην Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο ιερός Κλήρος και ο λαός των Χανίων υποδέχθηκαν το Σάββατο 12 Ιουλίου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος  των Τζαγκαρόλων, την Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά, προερχόμενη από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, της οδού Βουλιαγμένης των Αθηνών, την οποία κόμισε εις εκ των Εφημερίων  του Ναού ο Πρωτ. Γεώργιος Πασπαλιάρης.

Το ιερό λείψανο έφτασε νωρίς το απόγευμα στη Μονή συνοδευόμενο από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και δικυκλιστές της ομάδος VStorm Greek riders Xανίων, και το υποδέχθηκε στα προπύλαια της Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας κ.κ. Δαμασκηνός.

Κρητικοί και Κρητικοπούλες προσέφεραν στον π. Γεώργιο Πασπαλιάρη, τον οποίο υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος της Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνός, με την άφιξη του στη Μονή μία ανθοδέσμη για το καλωσόρισμα και μία παραδοσιακή υφαντή πετσέτα.

Στη συνέχεια τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού και ακολούθησε η Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και η Ακολουθία της Λιτής απέναντι από την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσης και της  εικόνος του Οσίου Παισίου  και των Οσίων Γερασίμου και Ακακίου των Νέων Ασκητών και αρτοκλασία υπό του Καθηγουμένου της Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνού.

Το παρών στην Ακολουθία έδωσε πλήθος Κληρικών, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Γέροντας Βαρθολομαίος με την συνοδεία του,  η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Ζερβουδάκη, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και του τμήματος Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού και εκατοντάδες ευσεβών προσκυνητών.

Σήμερα είναι μια τριπλή εορτή, εορτάζουμε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας που πριν περίπου 13 χρόνια ήρθε από το Άγιο Όρος το πιστό αντίγραφο της. Εορτάζουν οι όσιοι  Γεράσιμος ο Βυζάντιος και Ακάκιος που ασκήτεψαν εδώ στο μοναστήρι και είναι τοπικοί άγιοι της Ιεράς Μονής και της περιοχής και ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ένας τόσο λαοφιλής και θαυματουργός Άγιος της εκκλησίας μας των οποίων η μνήμη θα τιμηθεί απόψε και αύριο σε αυτό το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων πού έχει και την ιδιαίτερη ευλογία να υποδέχεται και την Τιμία Κάρα  του Αγίου Νικολάου του Πλανά που έρχεται  από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ευχαριστούμε για την ευλογία αυτή τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο. Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς άφησε την μαρτυρία ενός απλού, ταπεινού  και ευλογημένου  λειτουργού του Θεού που μνημόνευε, όπως λέει ο βίος του, χιλιάδες ονόματα προ της Θείας Λειτουργίας. Ευχόμαστε προς όλους οι Άγιοι να σκεπάζουν, να περιφρουρούν και να ενδυναμώνουν τον πνευματικό μας αγώνα, να μας στηρίζουν και από εδώ το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων στέλνουμε το μήνυμα της αγάπης μας και του σεβασμού μας προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προς το σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου που διά μίαν εισέτι φορά δοκιμάζεται μετά τις εξελίξεις από όσα συμβαίνουν αυτές τις ώρες στην μαρτυρική Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινουπόλεως. Χρόνια πολλά και ευλογημένα”.

Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη τον αδελφό της Μονής Ιερομόναχο π. Νεκτάριο Βαϊγκούση έναν Κληρικό ταπεινό, εργατικό όπου ότι του αναθέσει η Εκκλησία μας το διεκπεραιώνει με απόλυτη επιτυχία, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος.

Περισσότερο πρόσθετο φωτ. υλικό εδώ.

 

Ευχαριστούμε για το πρόσθετο φωτ. υλικό τον κ. Ευτύχιο Μανιουδάκη.